Teraz jest 21 lis 2024, o 23:05

napedMotocyklowy.pl napedMotocyklowy.pl

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 27  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jaki olej?
PostNapisane: 11 lis 2010, o 18:11 
świeżak

Sprzęt: GSX-R 750 K6
Imie: Janusz
Stary, ja niczego nie sugeruję, nikomu nic nie wmawiam itp.
Ja tylko zbieram doświadczenia i wymieniam poglądy. A jak sam czegoś pewien nie jestem, to przytaczam zdania innych, ale nie by pocisnąć, tylko dowiedzieć się czegoś więcej.
A żeby było w temacie - moje moto ma przejechane ponad 40 kkm.
Poprzednik mówił, że lał motula półsyntetycznego.
Ja leję castrola syntetyka i nic złego się nie dzieje, przeciwnie - cytując pewne ogłoszenie z alledrogo: "zapierd*la jak ta lala" :-)
pzdr!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: 11 lis 2010, o 18:22 
masz rację bo do r1 trzeba lać syntetyk. trochę to sprecyzuję, nowoczesne silniki mają tolerancje części wspólpracujących tak wąskie że trzeba stosować pełen syntetyk, pół- jest za gęsty. w syntetyku film olejowy jest bardzo cienki, ale bardzo wytrzymały nie tak jak w pół syntetyku, jeśli trochę chcesz zgłębić temat to polecam najnowsze wydanie nr: 45 gazety MOTOR, może jest ona dla samochodziarzy, ale w tym numerze znajdziesz dość obszerny artykuł na temat olejów wszelakiej maści. pozdrawiam serdecznie :) :)

PostNapisane: 29 lis 2010, o 21:25 
świeżak

Sprzęt: cbr 900
Imie: robert
Powiem to z mojego doświadczenia. Jeżdżę starym moto z 94 roku i testowałem już takie oleje jak shell ful synt., mobil 15w50 ful synt, motul 5100, 300v i ostatnio przeszedłem na castrol racing 10w50. Po kolei- shell jest ok, małe zużycie oleju praktycznie nie brał, sprzęgło uślizgiwało się albo miałem takie odczucie przy pałowaniu. Mobil- totalne dno :evil: "trzyma silnik" zmniejsza osiągi sprzęgło słabo rozkleja się. Motul 5100- większość ma kisiel w majtach na sam słuch, przereklamowany. Lepszy jest shell. Za 5100 przemawia cena i to że nie ubywa. Biegi nie przełączają się jak na shellu. 300v to już inna bajka. Ja miałem 10w40. Największe osiągi ze wszystkich olei. Wady- ubywa najwięcej ale wg mnie to nie wada bo ten typ tak ma. Ostatni sezon przelatałem na castrolu 10w50 racing. Moim zdaniem No1. Zasadnicza różnica to w porównaniu z innymi olejami praca sprzęgła i skrzyni biegów! W moim moto już nie jest idealna "świnia" ale po zalaniu owym castrolem jest bomba :!: . Osiągi też są w górnej półce acz kolwiek v-max chyba lepszy w 300v albo wydaje mi się. Następną wymianę jak będę robił też zaleję castrolem. Co do pracy skrzyni na castrolu to z kim nie rozmawiam to podobne ma odczucia. Oleje testowałem przez parę lat na jednym moto! bez napraw silnika itp. Bajki że po połówce nie można zalać full synt. można cytować dziecku do łóżka :lol: .W starym żuku lub polonezie to tak. Najważniejsze to wymieniać zgodnie z instrukcją.

PostNapisane: 29 lis 2010, o 21:36 
I w końcu do żeczy :D (dzięki latom praktyki) :krzeslo:

PostNapisane: 29 lis 2010, o 23:16 
mistrz toru

Sprzęt: r1
Imie: darek
piekny opis :) myslalem ze 300v najlepszy dla skrzyni jest. szkoda ze agipa 10w60 racing nie testowales jeszcze ,ciekaw jestem tego oleju, zalewa ktos takowym?

PostNapisane: 1 gru 2010, o 21:38 
świeżak

Sprzęt: cbr 900
Imie: robert
Testował już nie będę. Raczej inny moto będę testował pewnie na castrolu. Agipa nawet nie wiem kto importuje. Ludzie chwalą belreya. Ważne żeby wymieniać :!:

PostNapisane: 23 gru 2010, o 16:04 
świeżak

Sprzęt: YZF R1 RN09
Imie: Marcin
A co powiecie na temat oleju Repsol?? na razie zbiera on pozytywne opinie tylko cena niezbyt przyciąga ;)

PostNapisane: 13 sty 2011, o 20:49 
kursant

Sprzęt: YZF R1 RN19
Imie: Piotr
Ja narazie jezdzilem na motul'u 10w40 ale zastanawialem sie nad castrolem. ostatnio mialem duzo problemow z olejem i nie wiem czy mi go czasami nie spala. jak na razie wszystko na to wskazuje :cry: :/ Orientuje sie ktos moze czy jest to mozliwe zeby stary olej szybciej sie spalal? :idea: na motul'u przejechalem juz kolo 10 tys w tym sezonie i dopiero pod koniec zaczelo sie dziac cos niepokojacego. nie wiem czy wymienic olej na gesciejszy czy to wszystko po prostu od starosci...

PostNapisane: 13 sty 2011, o 23:45 
świeżak

Sprzęt: Suzuki DR 650
Imie: Dolek
ja do swojej leje Bel-ray syntetyk.

PostNapisane: 14 sty 2011, o 00:42 
kursant

Sprzęt: brak
Imie: Rafał
Wcześniejszy sezon przelatałem na syntetyku Yamalube i nie narzekałem. Teraz zakupiłem Motula 300V. Sądzę, że różnicy nie zobaczę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 27  Następna strona