Teraz jest 24 lis 2024, o 06:59

napedMotocyklowy.pl napedMotocyklowy.pl

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Obniżenie R6 ?
PostNapisane: 3 kwi 2012, o 23:01 
świeżak

Sprzęt: YZF R6 99'
Imie: Paweł
Chciałbym w miarę możliwości obniżyć trochę moją R6 lecz nie wiem czy jest taka możliwość...
Można np lagi cofnąć na półkach trochę ? bądź obniżyć zawieszenie lub "odchudzić " kanapę ??

wszystko dlatego że mam 169 cm wzrostu i trochę nie poradnie się na niej czuje... Nogi brakuje czasami a o odepchnięciu się przy jakimś wzniesieniu już nie wspomnę... :/

Moja R6 = 99' r

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł: Re: Obniżenie R6 ?
PostNapisane: 3 kwi 2012, o 23:36 
świeżak

Sprzęt: fiat
Imie: Sylwia
ja mam 170cm i też mam zawsze z tym problem ale jest taka możliwość bo mi mechanik obniżył troche moją r6 z 2002re.. można troche obniżyć ale niech się wypowiedzą specjaliści gdzie co i jak bo ja niestety nie pomogę :)

Ostatnio edytowano 4 kwi 2012, o 23:26 przez dzikuska91, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 4 kwi 2012, o 12:07 
mistrz toru

Sprzęt: YZF R6 2007
Imie: Karol
na sprezynie sie nie obniza tylko zmieksza zawieszenie a do zminiejszenia jest cos takiego to jest akurat do r6 od 2006r http://allegro.pl/yamaha-r6-06-07-08-09 ... 10323.html

PostNapisane: 4 kwi 2012, o 21:08 
mistrz toru

Sprzęt: r1
Imie: Grzesiek
Nie ma tam możliwości regulacji.Trza urosnąć.Chyba ze do pykania.
Jak opuścisz na półkach to masz inną geometrie.
Kanapy w r6 nie ma.

PostNapisane: 4 kwi 2012, o 22:00 
mistrz prostej

Sprzęt: R1 RN22
Imie: jarek
Jeżeli zmniejszysz napięcie wstępne sprężyny w tylnym zawieszeniu, to rzeczywiście moto delikatnie przysiądzie - prawa fizyki są nieubłagane. Ale mówimy tu dosłownie o milimetrach. Podobnie tyczy się przodu. Ale uwierz że są to zmiany bardzo znikome. Natomiast wysuwanie widelca z półek rzeczywiście obniży ci moto, ale tak jak już pisano mocno popsuje geometrię. Motocykl nabierze dużo większej skłonności do shimowania oraz myszkowania przy dużych szybkościach.
Lepiej zaopatrz się więc w akcesoryjny element obniżający wysokość tylnego zawiecha, jak Ci już doradzano.

PostNapisane: 4 kwi 2012, o 22:37 
kursant

Sprzęt: RJ05 SE
Imie: Robert
"Pij mleko , będziesz wielki"

przepraszam kolego nie mogłem sie powstrzymać... :ubaw:

PostNapisane: 5 kwi 2012, o 05:36 
pochłaniacz winkli

Sprzęt: r6
Imie: robert
bundes napisał(a):
Jeżeli zmniejszysz napięcie wstępne sprężyny w tylnym zawieszeniu, to rzeczywiście moto delikatnie przysiądzie - prawa fizyki są nieubłagane. Ale mówimy tu dosłownie o milimetrach. Podobnie tyczy się przodu. Ale uwierz że są to zmiany bardzo znikome. Natomiast wysuwanie widelca z półek rzeczywiście obniży ci moto, ale tak jak już pisano mocno popsuje geometrię. Motocykl nabierze dużo większej skłonności do shimowania oraz myszkowania przy dużych szybkościach.

napiecie wstępne sprezyny raczej rzeczywiscie nie spowoduje obnizenia tylnego zawieszenia w zdecydowany sposób jak piszesz. Natomiast obnizanie tylko przedniego takze nie da spodziewanego rezultatu. Odległosc siedzenia od ziemi bez jednoczesnego obnizenia tyłu i przodu własciwie nie ulegnie zadnej odczuwalnej zmianie. Dlatego propozycja przedłuzenia wahacza tylnego amortyzatora jest w prawdzie nie jedynym, ale zdecydowanie najtańszym wyjsciem. Rzeczywiscie przesuniecie przednich teleskopów w doł "skróci" moto. o centymetr, co wprawdzie nie zmieni kata pochylenia teleskopów ,które ma bezposredni wpływ na samoustawianie sie do jazdy na wprost , ale nieznacznie obniży statecznosc moto. Mysle jednak ze jezli koleś zamontuje wydłuzone tylne ramie schokera i do tej wysokosci nieco obnizy przednie zawieszenie , nastepnie max . je utwardzi regulacja nastawu twardosci , to statecznosc pozostanie w normie.

PostNapisane: 5 kwi 2012, o 09:19 
świeżak

"masiek" Pije tyle że głowa boli no i nic nie daje xD Czyli mówicie że to są nie potrzebne operacje bo jedyne co mogę uzyskać to kilka milimetrów... :/ A co siedzenia, to nie można by ująć trochę gąbki? bo przy baku jest tego sporo

Zestaw obniżający jest git tylko że można go dostać tylko do nowszych modeli R6 :/

PostNapisane: 5 kwi 2012, o 09:29 
W R6 są takie blaszki przy mocowaniu amortyzatora z wachaczem. Są to takie trójkątne blaszki które łączą amortyzator z wachaczem itp.
W tej zimie jak rozkręcałem moto to odwrotnie włożyłem te blaszki i tył mi usiadł ale jak by się jeździło to tego nie wiem.

Poczekaj na odpowiedzi kolegów z forum co o tym pomyśle myślą albo poprostu sam przetestuj :P Nic nie tracisz :)

Kurde, nie moge znaleźć żadnego obrazka żebyś wiedział o co chodzi ale jak zajrzysz pod moto to raczej się skapniesz o co mi chodzi

EDIT: znalazłem w manualu ;p

Załączniki:
blaszkix 3.JPG
blaszkix 3.JPG [ 66.18 KiB | Przeglądane 2923 razy ]
blaszki 2x.JPG
blaszki 2x.JPG [ 18.35 KiB | Przeglądane 2923 razy ]
blaszkix.JPG
blaszkix.JPG [ 12.44 KiB | Przeglądane 2923 razy ]

PostNapisane: 5 kwi 2012, o 09:52 
świeżak

Oooooo to może być ciekawe ;] Taka ''oryginalna" obniżka... i czy motocykl cos na tym straci ??

Czekam na odpowiedzi kogoś kto się z z tym bawił lub się na tym dobrze zna :) Nie ukrywam ze chciałbym bardzo go obniżyć bo nie jestem w stanie mojej R-ki w pełni wykorzystać :(

Pomoże ktoś? lub ktoś już tak robił ??

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona