Teraz jest 24 lis 2024, o 09:48

napedMotocyklowy.pl napedMotocyklowy.pl

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Błąd nr. 30 odpala ale gaśnie po 5 sek.
PostNapisane: 11 lut 2012, o 14:40 
świeżak

Sprzęt: r6 2007
Imie: Mariusz
Panowie pomóżcie!! :( Bo tak naczytałem się waszych porad (bardzo słusznych) aby od czasu do czasu obudzić sprzęt z zimowego snu, tak więc dzisiaj zrobiłem to po raz pierwszy. Przekręciłem stacyjkę zrobił test i żadnego błędu (szczęśliwy że aku żywe) odpaliłem, zakręcił 3 razy i ku mojemu zdziwieniu pięknie odpalił chodził równo ALE jedyne 5 sek. po czym zgasł, kolejny test BŁĄD NR 30 (powiedziałem: what the fuck) po czym spróbowałem raz jeszcze, iii.. to samo (tym razem było już: ku*wa) , pomyślałem ze może wystarczy dodać gazu, tak też zrobiłem i przez te 5 sek, trzymałem go moze na 6tys obr. i tak jak by mi ktoś wyłączył zapłon. Próbowałem jeszcze 3 razy i się poddałem, bo objawy idealnie te same, wiec nie ma sensu go na siłę męczyć skoro nawet błąd wyskoczył.

temp. w garażu 8 st. (w zeszłym tyg. spadła do -2 przez wybicie okna) ale wydaje mi sie ze od tego nie powinno nic sie stać.
olej w normie, paliwo jest (letnie).

Doradźcie coś Panowie bo nie wyobrażam sobie sezonu bez moto z reszta sami rozumiecie. Pozdrawiam Mariusz.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł: Re: Błąd nr. 30 odpala ale gaśnie po 5 sek.
PostNapisane: 11 lut 2012, o 15:49 
świeżak

Sprzęt: r6
Imie: Grzegorz
Sima masz bład czujnika pochyłu który jest odpowiedzialny za odcięcie zapłon przy np kolizji,pewnie jest uszkodzony mam taki sprawny sprzedam za 150zł pozdro!

PostNapisane: 11 lut 2012, o 21:05 
świeżak

No niestety czujnik poziomu mam sprawny, bo kolega ma taka sama r6 i przełożyłem od niego iii... dalej to samo :/ załamka.. :cry:

Pomóżcie :kot:

PostNapisane: 12 lut 2012, o 11:14 
świeżak

niewiars napisał(a):
No niestety czujnik poziomu mam sprawny, bo kolega ma taka sama r6 i przełożyłem od niego iii... dalej to samo :/ załamka.. :cry:

Pomóżcie :kot:

Manual mówi ze ten bład to czujnik pochyłu,albo coś z kablami które idą do niego albo uszkodzone ECU.

PostNapisane: 12 lut 2012, o 14:38 
świeżak

Kable sprawdzilem, jutro sprawde ecu. W kazdym badz razie dziekuje z wskazowki.

PostNapisane: 12 lut 2012, o 19:24 
pochłaniacz winkli

Imie: robert
moim zdaniem nie pozostaje nic innego , jak sprawdzic filtr paliwa w zbiorniku . Efekt jaki opisujesz wskazuje na brak sukcesywnego dopływu paliwa. W zasadzie od wyeliminowania tej usterki proponowałbym zaczac zanim zaczniesz nurkowac głebiej .

PostNapisane: 13 lut 2012, o 14:14 
świeżak

Tak też uczyniłem, filtr brudny , może nie na tyle aby nie dawał paliwa, ale troche sie nazbierało. Więc dziekuje za pomysł bo na pewno nie zaszkodziło, po złozeniu i wlaniu paliwa odpaliłem i dalej to samo.. jeszcze dziś przestudiuję cały schemat elek. i jutro walentynki więc spędzimy czas we dwoje.

PostNapisane: 13 lut 2012, o 16:23 
pochłaniacz winkli

nic nie wskazuje na jakikolwiek bład w elektryce, to moim zdaniem nadal brak dostarczania paliwa . Sprawdz jeszcze pompe paliwowa . Moto. jesli gasnie po pieciu sek. po czym odpala na chwile i ponownie gasnie jest typowym objawem braku dopływu paliwa. Błednik ,jak tu sugerowali kolesie zadziała jesli moto. wywroci sie bedac na chodzie , a i tak niemoznosc ponownego uruchomienia silnika nie trwa dłuzej niz minute, dwie po podniesieniu o pionu, lub, jesli błednik "zawiesił sie" w ogole nie uruchomił bys sil. nawet na poł sek. Nic nie pisałes zeby twoj moto. lezał ? zatem poszukiwanie tam awarii jest nieporozumieniem. No zatanow sie sam, co moze byc w elektyce co moze dac taki objaw? ja nie znajduje takiej przyczyny w systemie elektr.

PostNapisane: 14 lut 2012, o 18:36 
świeżak

pies napisał(a):
nic nie wskazuje na jakikolwiek bład w elektryce, to moim zdaniem nadal brak dostarczania paliwa . Sprawdz jeszcze pompe paliwowa . Moto. jesli gasnie po pieciu sek. po czym odpala na chwile i ponownie gasnie jest typowym objawem braku dopływu paliwa. Błednik ,jak tu sugerowali kolesie zadziała jesli moto. wywroci sie bedac na chodzie , a i tak niemoznosc ponownego uruchomienia silnika nie trwa dłuzej niz minute, dwie po podniesieniu o pionu, lub, jesli błednik "zawiesił sie" w ogole nie uruchomił bys sil. nawet na poł sek. Nic nie pisałes zeby twoj moto. lezał ? zatem poszukiwanie tam awarii jest nieporozumieniem. No zatanow sie sam, co moze byc w elektyce co moze dac taki objaw? ja nie znajduje takiej przyczyny w systemie elektr.

Wyskakuje Bład nr 30 jest to co pisałem wyżej (tak pisze w servisówce i do tego zalecenia co sprawdzić, Z tym wywróceniem masz racje bo tak on działa,ale nie bez przyczyny mu 30 wyrzuca wina leży w będzie nr 30),2 sprawa która na to wskasuje, że to coś z elektryką za każdym razem jest analogiczne zachowanie

PostNapisane: 14 lut 2012, o 19:21 
pochłaniacz winkli

co konkretnie proponuje sprawdzic producent ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona