Teraz jest 24 lis 2024, o 06:10

napedMotocyklowy.pl napedMotocyklowy.pl

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Akumulator
PostNapisane: 6 lut 2012, o 16:19 
Witam,
naszła mnie ochota ostatnio na przepalenie moto posiedzenie razem z nim w spalinach w garażu i niestety nie odpaliła Aku bez obciążenia niby daje 12,5V. Aczkolwiek zimno ostatnio i ma wybaczone. W każdym razie zdziwiła mnie jedna rzecz. Na aku firmy 4Ride mam oznaczenie YTX9-BX 12V 8AH. Wszystko rozumiem i doszedłem co jest czym. Szukałem innego aku tak w razie W. Okazało się że nie ma aku przeznaczonych do R6 z 2001 o takim oznaczeniu. Znalazłem YTX10-bs 12V 8Ah. Różnica pomiędzy nimi to prąd rozruchowy. Teraz mam pytanie czy kupować aku o tych samych oznaczeniach co miałęm, czy może taki który rzekomo pasuje do mojej R6?.

Dodam że moja R6 miałą problem z odpalaniem na włączonych światłach mijania np.

Tytuł: Re: Akumulator
PostNapisane: 6 lut 2012, o 17:27 
kursant

Sprzęt: R1 rn12
Imie: Adam
Powinien być taki jaki jest przeznaczony, lecz jeśli wszystko było ok to można założyć taki jak miałeś. Co do przepalania moto w takich temperaturach, to nie jest to zbyt dobry pomysł. No chyba że masz ogrzewany garaż.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: 7 lut 2012, o 07:21 
świeżak

Sprzęt: R6
Imie: Arek
witam.
Też dałem sobie spokój z przepalaniem. (moto mam w +5)

PostNapisane: 7 lut 2012, o 15:37 
przyszły mistrz

Sprzęt: yamaha r1 RN20
Imie: czervony
na zime nie powinno sie przepalac maszyny ........... a co do aku to bierz taki jaki powinien byc . ewentualnie jakis zamiennik ale o takich samych parametrach

PostNapisane: 8 lut 2012, o 00:21 
świeżak

Sprzęt: r6
Imie: Emil
Dobrze jest raz na np. miesiąc odpalić moto i niech popracuje sobie na wolnych obrotach do załączenia wiatraka :) Akumulatory padają bo właśnie nie są ładowane ;)

PostNapisane: 8 lut 2012, o 08:15 
pochłaniacz winkli

Imie: robert
Tak jest , ładowanie akumulatora co kilka tygodni jest z pewnoscia dobrym i w zupelnosci wystarczajacym sposobem na jego utrzymanie w dobrej kondycji na sezon. Sugeruje wrecz całkowite odlaczenie klem na zime. Co do odpalania ? nie uwazam zeby istniala jakas uzasadniona koniecznosc , raczej jest to zbyteczne zuzywanie zimnych mechanizmow slabo smarowanych zimnym olejem co jedynie pteguje zuzycie sprzetu z powodu chwilowego niedosmarowania przy poczatkowo wysokich obrotach na calkowicie zimnym silniku. Zwłaszcza dotyczy to tłokow i trzonkow zaworowych .Oczywiscie nie dotyczy to moto . trzymanych w cieplym grazu , te mozecie dla poprawienia sobie humoru odpalac codziennie, a jesli ktorys ma duzy garaz, nawet pojezdzic :lol: ale jesli juz cisnienie posluchania sobie brzmienia wydechu zwyciezy nad rozsadkiem i odpalicie moto. to Duch ma racje, niech pochodzi az do wyłaczenia wentylatora , co da trzy dane mianowicie po primo : ze sprzet przy -20 opalił , duo :ze dziala termostat i wentylator. tertio : aku jest w pelni sprawne i dziala ładowanie.

PostNapisane: 8 lut 2012, o 10:03 
No własnie mój zamysł był taki. No ale cóż nie odpaliła. Okey chyba skuszę sie na nowy akumulator bo na całym allegro nie znalazłem YTX9-bs aby był do mojej a coś takiego miałem włożonego:D firmy 4Ride i w sumie to producent niepodaje żeby pasował:P. Aku ma conajmniej z 3 sezony i w dodatku rozładowałem go 2x do 0,5V. Wiem nie służy im to ale dało się odratowac:D

PostNapisane: 8 lut 2012, o 11:43 
świeżak

Imie: Emil
Lepiej wymień na katologowy akumulator na wiosnę i będzie z głowy. Drogie one chyba nie są zbytnio ?: )

PostNapisane: 8 lut 2012, o 16:29 
W sumie katalogowego nie sprawdzałem jaki jest. Skoro producent pisze ze pasuje do 2001 R6 to dobrze być powinno:D. Akumulator kosztuje koło 200zł i to markowy. Zacząłem od kupna prostownika Oxford 900 w dobrej cenie:D

PostNapisane: 9 lut 2012, o 07:38 
pochłaniacz winkli

Imie: robert
zasadniczo akumulator powinien spełniac cos wiecej niz tylko wymiary pasujace do twojego moto. producent nie bez celu podaje takie dane jak ilosc amperogodzin, prad zwarcia , rodzaj zawartosci (zelowy, kwasowy) ,strony biegunow itp. i jezeli juz zachodzi koniecznosc wymiany akumulatora zawsze warto zamontowac sugerowany przez produucenta, lub lepszy , a nigdy w odwrotna strone.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona