Teraz jest 24 lis 2024, o 08:53

napedMotocyklowy.pl napedMotocyklowy.pl

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: R6 '99 gwizd..
PostNapisane: 23 sty 2012, o 07:48 
pochłaniacz winkli

Sprzęt: r6
Imie: robert
predkosci obrotowe kol samochodowych i motocyklowych sa niemal jednakowe . Zwroc uwage ze w motocyklu masz 16 calowe felgi jaki w aucie , predkosci samochodu i moto. takze sa porownywalne istnieje jedynie kilku procentowa roznica predkosci obrotowej koła motocyklowego wynikajaca z mnieszego promienia dynamicznego opony, ale to mała roznica, wiec nalezy załozyc ze efekt akustyczny uszkodzonego łozyska w obu pojazdach bedzie podobny. Jesli chodzi o rozroznienie wysokotonowego gwizdu od basowego raczej buczenia uszkodzonego łozyska jest trudnoscia, no to coz moge powiedziec ? czas na wizyte u laryngologa kolego :lol:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: 23 sty 2012, o 10:27 
mistrz toru

Sprzęt: r1
Imie: darek
owszem ale zwroc uwage ze kazdy problem nazywa inaczej.jeden na tlukacy sie lancuch rozrzadu powie ze grzechocze inny nazwie to stukaniem a jeszcze inny sieczkarnią :lol: nie podwazam twojej madrej wypowiedzi,mowie tylko jak ludzie czasami opisuja dzwieki

PostNapisane: 24 sty 2012, o 07:58 
pochłaniacz winkli

Sprzęt: r6
Imie: robert
oczywiscie bywa ze kazda z trzech odsob słyszaca ten sam dzwiek w tym samym czasie opisze go w zgoła odmenny sposob .Dlatego niejednokrotnie opisy kolesiow na roznych forach choc czesto dotycza banalnej usterki sa opisane w sposob zdumiewajaqco zagadkowy własnie odnosnie typu wydawanego dzwieku , jaki jego umiejscowienia, co daje nieograniczne pole do spekulacji. Uwierz mi jednak na słowo ze łozysko koła moto. nie zagwizdze chocbs 300km/h jechał , natomiast to samo łozysko napedzone sprezonym powietrzem do 18 tys obr / min zagwizdze chocby było w pełni sprawne. Serio, cos wiem na ten temat.

PostNapisane: 23 lut 2012, o 18:21 
Dzięki za odpowiedzi.... mogłem od razu napisać teraz już nie pamiętam dokładnie, ale wtedy jak zaczęło to hałasować to kombinowałem na różne sposoby tzn hamowanie silnikiem, jazda na sprzęgle i na luzie i jeśli dobrze pamiętam to

problem zaczyna się przy zwalnianiu (przy przyspieszaniu i jeździe tym samym tempem ponad 100 km/h i poniżej 70 km/h nie ma) jadąc powiedzmy 120 km/h po odpuszczeniu gazu czyli zwalnianiu wydobywa się hałas od około 100 km/h do 70 km/h najgłośniejszy później cichnie i przy 50 km/h nie słychać już go wcale... jeśli dobrze pamiętam to dzieje się tak przy hamowaniu silnikiem, jeździe na sprzęgle i na luzie... może źle określiłem go mówiąc gwizd, ciężko ten dźwięk określić, szukałem coś podobnego na YT i najbardziej zbliżony to ten:

http://www.youtube.com/watch?v=XBJj3vPPdyo

Czas: 0:14 - 0:20

Reasumując

Jak już pisałem na postoju, czy motocykl zimny czy gorący, na wolnych obrotach czy przegazówie nic nie hałasuje....

Problem pojawia się przy zwalnianiu z prędkości 100 km/h, od 70 km/h cichnie i znika koło 50 km/h i dźwięk jest podobny do tego z filmiku w/w.

PS. Wyjaśniam pierwszy post, jego złą formułę i niedopowiedzenie (pisany na szybko) - zauważyłem ten dźwięk jadąc z pracy przy hamowaniu silnikiem... 3 lub 4 bieg wziął się stąd, że nie pamiętam na którym z tych dwóch zauważyłem usterkę, drugiego dnia po sprawdzaniu na luzie i sprzęgle był ten sam efekt...

PS2. Problem nie leży po stronie słuchu, tylko po stronie trudności opisania dźwięku, który słyszy się pierwszy raz - w kasku - przy głośnym tłumiku przelotowym :PP

EDIT:

Fotki jednego z łożysk koła po rozebraniu:

Obrazek
Obrazek

EDIT 2

Problemem były łożyska koła tylnego, po wymianie wszystko ucichło.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2