Teraz jest 21 lis 2024, o 21:05

napedMotocyklowy.pl napedMotocyklowy.pl

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: USTAWIENIE ZAWIESZENIA
PostNapisane: 14 lut 2015, o 20:38 
kursant

Sprzęt: r6
Imie: radek
Oj pytanie było jak macie ustawione zawieszenie pod swoją wagę ,miało to mi ułatwić
wybranie najlepszego rozwiązania czyli taką bazę dla ustawienia pod siebie.Wiadomo jest ze każdemu będzie pasowało inaczej [porównanie z innymi nie zaszkodzi a może pomóc ] a tu nagle sugestie są takie ze to nie czas na ustawianie bo zima bo trzeba wiedzieć jak zawiecha działa no i bla bla brak słów. Każdy wie żeby ustawić prawidłowo pod siebie to trzeba testować na danym odcinku każde ustawienie i wybrać to najlepsze pod siebie,to jest jasne jak słońce.Fakt jest taki że osoba która nie ma pojęcia o mechanice to niech nie startuje do ustawiania zawieszenia bo nie da rady z tym się muszę zgodzić bo tak jest.Tak na koniec to powiem że jestem rozczarowany tymi mądralami co traktują innych jak idiotów co nic nie wiedzą.[grubo się mylą nie znając danej osoby] Liczyłem na rzeczowe podpowiedzi ale co tam LWG zawieszenie trzeba ustawiać od podstaw i będzie ok.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: 27 lut 2015, o 15:12 
kursant

Temat do zamknięcia

PostNapisane: 27 lut 2015, o 17:46 
kursant

Sprzęt: yamaha r1
Imie: Roman
nom nie całkiem temat do zamknięcia, Mad666 dobrze ci mówi, może nie przeczytałeś ze zrozumieniem dokładniej... nom ale mniejsza z tym, ja w swojej jadzi wymieniałem olej u siebie w lagach i uszczelniacze z miesiąc temu i nie wiem jaki był wcześniej nalany nie wiem czy czasem nie rozregulowałem przez to zawiechy, poza tym trzeba zacząć od tego że nie miałem jej indywidualnie ustawianej pod siebie bo właśnie nie znam się na tym jak ty doktorek1 i zarówno też nie znam nikogo z swoich okolic kto by sie na tych ustawieniach znał i by mi ustawił, myślę że jak Mad666 kuma czaczę to jak się tylko cieplej zrobi to trzeba się z nim ugadać i poprosić czy by nam nie pomógł ustawić tego :kawa: , ja w zasadzie do Mad666 nie mam daleko jakieś niecałe 100 km, no chyba że znacie kogoś dobrego kto umie to ustawić byłbym dozgonnie wdzięczny pozdro i lwg :ugeek:

PostNapisane: 27 lut 2015, o 22:08 
Administrator

Sprzęt: RN23
Imie: MIŚ
hmm ja nie jestem specem w motorach z zawieszeniem
jeździłęm kiedyś w DH to tam kumałem bo regulacje były znacznie widoczne
a w moto to jakoś mi to odczuwalne bardzo nie jest

zasady i w DH i w moto są podobne tyle że zaskres regulacji wg mnie sporo mniejszy

pewnie się powtórzę:
- na miasto dobrze mieć szybkie wybieranie dziur i lepiej dobrać miękkie bardziej komfortowe regulacje zgodne z zasadami i SAG
- na torze to mi się wydaje że dobrze mieć twarde sprężyny pod wagę kierowcy i wiadomo odpowiedni SAG wraz z ustawieniami wolnego pompowania powietrza - ale to mi się tak wydaje

PostNapisane: 28 lut 2015, o 08:51 
kursant

Pipen111 to spróbuj poprosić kolegę Mad666 być może ustawi Twoje zawieszenie,ja niestety nie skorzystam bo juz ustawiłem sobie tylko czekam na testy [pogoda temperatura itp]i ewentualnie odpowiednie korekty i będzie git. A to że może nie przeczytałem dokładnie ze zrozumieniem hm...no cóż przeczytałem .Moje zapytanie wydaje mi się było konkretne a odpowiedzi ogólnikowe dla kogoś kto nie ma nic pojęcia [ takie mam wrażenie być może się mylę] Ah co tam LWG.

PostNapisane: 28 lut 2015, o 10:13 
kursant

ja potrzebuję ustawienia coś pomiędzy miasto a tor... bo latam w dłuższe trasy średnio 400-500 km i chodzi mi tak żeby było to ustawione"uniwersalnie" i tu i tu... tak to ujmę... ;) i jak zna ktoś może namiary na dobrego speca który sie zna na takich ustawieniach i by mi to ustawił z okolic Krakowa w stronę gór to był bym dozgonnie wdzięczny za info ;) ja wole tam swoich łap nie wtykać bo dla mnie to czarna magia i jeszcze coś spitole... ;P zalany olej mam kyb 01M 5W wiem że rzadki no ale tak ma być bo manual taki zaleca...

PostNapisane: 28 lut 2015, o 16:01 
kursant

I tu nie można się z Tobą nie zgodzić, masz rację że jak ktoś się nie zna to więcej szkody narobi niż pożytku .A jednak proponuję Ci sprawdzić servisówkę tam ładnie opisane i pokazane jest ustawienia fabryczne które według mnie dość fajnie sprawdzają się na dusze traski . Czytać i patrzeć ze zrozumieniem umiesz to jestem pewien że kiksa nie walniesz.A zapomniałem ze podstawą jest sprawdzenie najpierw SAG. Powodzenia LWG

PostNapisane: 28 lut 2015, o 16:50 
Administrator

Sprzęt: RN23
Imie: MIŚ
na pewno jedna z ważnych rzeczy to by nie odkrecać na maxa tych śrub ustawnych tylko zoostawiać pół obrotu czy coś w ten deseń, w serwisówce powinniście to doczytać

PostNapisane: 28 lut 2015, o 16:53 
kursant

doktorek1 nie fochaj sie na mnie :krol: :|

PostNapisane: 28 lut 2015, o 16:59 
kursant

Mad666 tam są widzę 3 rzeczy co się ustawia: u samej góry są śrubki na śrubokręt, potem są te żółte z tymi paskami ( podziałkami ) i na samym dole na tych odlewach co się zaciski hamulcowe w nie przykręca są jakieś też na śrubokręt, właśnie jak je wykręciłem to miały taką uszczelkę gumową i te śrubki były do stożka. I właśnie którymi tu kręcić i w którą stronę i co i jak regulować? a których nie ruszać w ogóle...? :mrgreen: i ile ma wynosić ten SAG ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona