arti23rr napisał(a):
jak pierwszy raz zobaczylem R1 z 2009roku to stwierdzilem ze to jest brzydkie ale jakos teraz mysle inaczej(ma swoj urok
,kominy do wymiany i jest OK )
Ja akurat "zakochałem" się w niej od pierwszego spojrzenia. Oczywiście wymagała drobnych modyfikacji tyłu
Początkowo decydujące przy jej zakupie był właśnie wygląd i wspaniałe brzmienie silnika (no i otoczka motocykla pochodzącego (jak mówiła reklama) w prostej linii z wyścigów motogp). Później przekonałem się jednak, że zmian dokonano nie tylko w silniku. Prowadzenie jest wspaniałe, pozycja wystarczająco komfortowa, jednocześnie pozwalająca na doskonałe "czucie" maszyny, mniejsze wymiary powodują, że jest bardziej zwrotna i poręczna w zakrętach. Długo można wymieniać, ale wystarczająco dużo już o niej napisano, więc nie będę się powtarzał. To co jednak wyróżnia RN22 to oczywiście silnik, który łączy zalety rzędówki i v-ki (i naprawdę nie jest ważne gdzie i jakie czopy na wale zostały przestawione
). Szybkość reakcji na gaz w średnim i wyższym zakresie obrotów jest wręcz powalająca co daje poczucie niesamowitej mocy, szczególnie w trybie A (chociaż jej wartość na papierze wcale nie jest najwyższa w tej klasie motocykli). Jednocześnie amortyzator skrętu (elektronicznie sterowany) pracuje doskonale przy każdej prędkości i moim zdaniem nie ma potrzeby wymiany go na "profesjonalny". A jego skuteczność jest niezbędna, bo przy dynamicznej jeździe można odnieść wrażenie, że przednie koło ledwo dotyka asfaltu (i to w zasadzie na każdym biegu
) Również w dolnym zakresie czuć znaczącą różnicę chociaż skuteczne przyspieszanie odczuwalne jest od ok 4-5 tys. obrotów (dla mnie to jest dół, bo o niższych obrotach nie ma co wspominać
).
Jakieś wady? Z mechanicznego punktu widzenia mogę tylko wspomnieć o niedopracowanym napinaczu łańcuszka rozrządu. Po każdych 5-6 tys km zaczyna hałasować przy rozruchu silnika. Ja wymieniłem już 2. Podobno teraz montują już bardziej wytrzymały (ta niedogodność nie ma żadnego wpływu na pracę silnika w czasie jazdy, objawia się tylko w przy rozruchu)
Zdecydowanie P O L E C A M !