Teraz jest 29 lis 2020, o 18:29

napedMotocyklowy.pl napedMotocyklowy.pl





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Moja RJ11 do śmigania
PostNapisane: 25 cze 2020, o 10:13 
Offline
kursant

Dołączył(a): 27 lut 2019, o 16:48
Posty: 112
Sprzęt: R6 RJ09
Imie: Tomek
Lokalizacja: Niemcy
Jestem użytkownikiem chińskich klamek 2 sezon. Zauważyłem 1 problem gdy pojechałem na niemiecki przegląd diagnosta nie chciał podbić bo nie miały znaczka certyfikatu e. Druga sprawa po odbiorze tychże klamek.rozkrecilem je bo śrubki były kiepskiej jakości. Twardość nieznana lecz podejrzewam że najnizsza możliwa gdyż nakrętke złożyłem kombinerkami. Skręciem wszystko srubami 8.8 twardości zabezpieczyłem gwinty loctite. Do tej pory zrobione 17tys na nich i nie nabrały ludów. Lecz z wszelkimi rzeczami z chin jest jak że zbiorniczkiem spalinowego.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Moja RJ11 do śmigania
PostNapisane: 25 cze 2020, o 13:14 
Offline
mistrz toru
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 lut 2013, o 12:20
Posty: 1758
Sprzęt: R6 RJ11
Imie: Andrzej
Lokalizacja: Warszawa
To na oryginalnych klamkach jest oznaczenie certyfikatu? Bo ja od razu kupiłem na krótkich i nic takiego nie widziałem.

_________________
Nie ma złej pogody do jazdy, jest tylko złe przygotowanie się do niej.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Moja RJ11 do śmigania
PostNapisane: 25 cze 2020, o 17:39 
Offline
kursant

Dołączył(a): 27 lut 2019, o 16:48
Posty: 112
Sprzęt: R6 RJ09
Imie: Tomek
Lokalizacja: Niemcy
Tak od dołu klamki w przetłoczeniach są jakies numery i w nich są certyfikaty.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Moja RJ11 do śmigania
PostNapisane: 6 lip 2020, o 12:15 
Offline
mistrz toru
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 lut 2013, o 12:20
Posty: 1758
Sprzęt: R6 RJ11
Imie: Andrzej
Lokalizacja: Warszawa
A teraz opiszę błąd problem, jaki mi się pojawił, ale chyba udało mi się go rozwiązać.
Problem dotyczył gaśnięcia moto w trakcie jazdy. Czasami podczas skręcania, a czasami podczas jazdy na wprost. Zupełnie losowo. Przygasał na ułamek sekundy lub czasem całkiem gasł, ale nie było błędu. Myślałem, że to czujnik stopki, ale poruszałem nim i nic się nie działo. Po paru dniach pojawił się błąd 50.

Fault code No.
50
Item
ECU internal malfunction
Symptom
ECU memory is faulty. (When this malfunction is detected in the ECU, the fault code number might not appear on the meter.)
Able/unable to start
Able/Unable
Able/unable to drive
Able/Unable

Rozwiązanie było prozaiczne, bo klema była poluzowana.

_________________
Nie ma złej pogody do jazdy, jest tylko złe przygotowanie się do niej.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Moja RJ11 do śmigania
PostNapisane: 6 lip 2020, o 12:49 
Offline
mistrz toru
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 kwi 2013, o 20:13
Posty: 2569
Sprzęt: Sprzedany
Imie: Damian
Lokalizacja: Międzyrzec Podl
nie słyszałem jeszcze nigdy żeby w R6 padło ECU.
takie cyrki to przeważnie czujnik stopki (słusznie sprawdziłeś) i potem kable.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Moja RJ11 do śmigania
PostNapisane: 6 lip 2020, o 13:03 
Offline
mistrz toru
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 lut 2013, o 12:20
Posty: 1758
Sprzęt: R6 RJ11
Imie: Andrzej
Lokalizacja: Warszawa
W samochodach czasami są cyrki z ECU, ale tam są rozbieralne i wystarczy umyć. Z drugiej strony jak są zalane, to też warunki atmosferyczne tak nie wpływają na płytkę, więc mniejsze szanse są by się popsuło.

_________________
Nie ma złej pogody do jazdy, jest tylko złe przygotowanie się do niej.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Moja RJ11 do śmigania
PostNapisane: 6 lip 2020, o 15:04 
Offline
mistrz toru
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 kwi 2013, o 20:13
Posty: 2569
Sprzęt: Sprzedany
Imie: Damian
Lokalizacja: Międzyrzec Podl
w autach tak, ale tam problemem jest umiejscowienie sterownika. Albo go zalewa woda albo przy byle stłuczce jest zmiażdżony :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Moja RJ11 do śmigania
PostNapisane: 23 wrz 2020, o 21:15 
Offline
mistrz toru
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 lut 2013, o 12:20
Posty: 1758
Sprzęt: R6 RJ11
Imie: Andrzej
Lokalizacja: Warszawa
A teraz kilka słów o kolizjach i odszkodowaniach.

Ostatnio poleciałem do Krakowa (swoją drogą pod koniec ledwo mogłem wyłączać sprzęgło) i tam jakiś koleś zmieniał pas i na mnie wjechał. Ogólne uszkodzenia można nazwać kosmetycznymi, bo mam tylko prawą czachę pękniętą, a kolejne elementy tylko porysowane (udało się nie upaść). Spisaliśmy oświadczenie i potem wróciłem do Wawy.
Przyjechał rzeczoznawca i wycenił szkodę na 3300 zł i powiedział, że mogę udać się do serwisu Yamahy i tam zrobią swoją wycenę i po akceptacji będzie można zacząć naprawę. No i tu się robi ciekawie.
Tam spisali protokół i okazuje się, że wg Yamahy moja RJ11 jest na tyle stara, że jest ryzyko szkody całkowitej oraz, że mogą już nie mieć części na wymianę. Wiec jeszcze może być ciekawie.
Miał już ktoś przygodę ze szkodą na koszt sprawcy?

_________________
Nie ma złej pogody do jazdy, jest tylko złe przygotowanie się do niej.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Moja RJ11 do śmigania
PostNapisane: 23 wrz 2020, o 22:30 
Offline
mistrz toru
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 kwi 2013, o 20:13
Posty: 2569
Sprzęt: Sprzedany
Imie: Damian
Lokalizacja: Międzyrzec Podl
Zmień salon. Jakiś pajac Ci się trafił.
Do RJ05 po dziś dzień mają większość gratów.
Do RJ11 napewno mają też. Wycenę uszkodzeń możesz też zrobić sam na bazie cenników Yamahy w necie.

A szkody całkowite to najłatwiejsza opcja dla ubezpieczyciela i salonu bo nikt nic nie musi robić.

Swoją drogą, tych wypadków i kolizji to Ty już trochę miałeś :)
Bad luck czy taki z Ciebie crazy biker? :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Moja RJ11 do śmigania
PostNapisane: 24 wrz 2020, o 13:39 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 cze 2011, o 20:22
Posty: 5399
Lokalizacja: ʍoʞɐɹʞ ________ Niepołomice
Sprzęt: RN23
Imie: MIŚ
Lokalizacja: MałoPOLSKA
Miałem tak z rn12. Pojechałem do ASO ibkazalem zrobić wycenę. Wyszło 7 tys.
Krakowskim targiem wyszła wypłata ano chciało dać 2000 a ja wystawiłem rachunek ASO 7000.
To było 9 lat temu.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group sem pozycjonowanie seo
Linki partnerskie:
gsx-r forum Motul 5100 Zestawy napędowe zestaw napędowy opony motocyklowe Zębatki sunstar


Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO
Strefa czasowa: UTC + 1