Teraz jest 24 lis 2024, o 23:18

napedMotocyklowy.pl napedMotocyklowy.pl

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: układ chłodzenia, temperatura silnika
PostNapisane: 7 maja 2011, o 18:58 
Wczoraj
podczas jazdy z prędkościa ok 180-200 wskaźnik temp pokazał LO, zwolniłem i po chwili wskoczyło 45 st ale nie rosło specjalnie doszło do 50 po kilku minutach, zatrzymałem sie i silnik nagrzał sie do 80 stopnii, pojachałem dalej ale temperatura przez 50 kilometrów oscylowała 50-60 stopnii (15 st na dworze jazda 130-180 to wydaje mi sie ze temp silnika powina byc troche wyzsza), zajechałem do garazu zgasiłem i poszedłem na browar :D

Dzisiaj
Temp silnik podczas jazdy 60-90, zajezdżam po jeździe pod garaż temp 60 st motocykl chodzi cały czas, sciągam rekawiczki i kask otwieram garaż zajeło mi to ok 1 min patrzę temp 99 :? poczekałem do 102 włączył sie wentylator, zgasiłem motocykl przekrecilem stacyjke na ON wiatrak chodzi a temp wzrosła do 117st. Poczekałem az ostygnie patrzę do zbiorniczka wyrównawczego a tu nie ma płynu, odkrecam wlew w chłodnicy brakuje ok 5 cm do poziomu tzn pod korek. Nigdzie śladów wycieku. To co mnie jeszcze zastanawia i nie wiem czy tak miałem w poprzednich motocyklach bo nigdy nie sprawdałem to to ze rama jest bardzo goraca, mozna sie oparzyć :shock:

Zastanaiwa mnie ten LO bo podczas jazdy chyba nie mam prawa sie wyświetlić :?:
Wogóle temp dziwnie skacze podczas jazdy pokazuje np 60 na postoju na swiatłach równiez 60 a po chwili jak ruszę wzrasta odrazu do np 80 nie wyswiatlając np 60-65-70-75-80 tylko 60-80

Kotos ma jakis pomysł, prosiłbym o sprawdenie u Was tej ramy czy po jeżdzie tej jest gorąca na tyle ze po 3-4 sek mocno parzy dłoń

Tytuł: Re: układ chłodzenia, temperatura silnika
PostNapisane: 7 maja 2011, o 19:51 
kursant

Sprzęt: RJ09
Imie: Łukasz
Jeśli płyn w chłodnicy jest a nie ma go w wyrówwnawczym do termostat się nie otwiera.

Sprawdziłbym czujnik temperatury potem termostat, poczytaj bo taki sam temat był parę dni temu wałkowany.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: 7 maja 2011, o 19:53 
mistrz toru

Sprzęt: YZF R6 2007
Imie: Karol
A co do ramy to jest norma wiec nie ma sie czym przejmowac :)

PostNapisane: 7 maja 2011, o 20:35 
Nuniek napisał(a):
Jeśli płyn w chłodnicy jest a nie ma go w wyrówwnawczym do termostat się nie otwiera.

Sprawdziłbym czujnik temperatury potem termostat, poczytaj bo taki sam temat był parę dni temu wałkowany.

Jak sprawdzić termostat wiem ale moze ktos podpowie jak sprawdzic czujnik temp? :oops:
Z góry dziekuje

PostNapisane: 7 maja 2011, o 20:36 
kursant

Sprzęt: R 6
Imie: Mirek
Grześku... podsyłam ci 2 linki do postów który nie dawno założyłem bo borykałem się z podobnym problemem
viewtopic.php?f=25&t=2596
http://www.podkarpackie2oo.pl/forum/vie ... php?t=2243
Jedynie z tą różnicą że płyn w wyrównawczym mam i miałem na właściwym poziomie. U mnie ZŁOTA RĄCZKA zdiagnozował czujnik temperatury (ta tańsza usterka :) ).

Jak to ktoś powiedział "rękawy podkasać i bez sprawdzenia sie nie obejdzie".
...oby to jakaś "pierdoła" tylko była i byś wrócił szybko do bezstresowego latania.
Pozdrawiam

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

PostNapisane: 7 maja 2011, o 20:48 
przyszły mistrz

Sprzęt: R1 RN02
Imie: Rafał
a ja dzisiaj przerobilem u siebie ze wentylator moze dzialać nawet po wyciagnieciu kluczyka :D:D:D zajeło to 3min z lutowaniem. :krol:

jak beda chetni to wrzuce pare fotek i jakis opis

PostNapisane: 7 maja 2011, o 22:35 
u mnie też ramka czasem poparzy ale to nic złego , , , ale takie skoki temperatury na wyświetlaczu to pewnie czujnik !!! poszukaj w tematach bo już były takie !
pozdrawiam

PostNapisane: 7 maja 2011, o 22:49 
kursant

Sprzęt: R6
Imie: Grzesiek
Pewnie wrzucaj foty bo po to jest forum aby sobie pomagać.
Ja dzięki tamtemu tematowi zmieniam płyn bo chyba mam za wys.temp.
Zobaczymy czy płyn czy co innego.

PostNapisane: 8 maja 2011, o 11:52 
Dziekuje Wszystkim za podpowiedzi

Miki napisał(a):
Jedynie z tą różnicą że płyn w wyrównawczym mam i miałem na właściwym poziomie. U mnie ZŁOTA RĄCZKA zdiagnozował czujnik temperatury (ta tańsza usterka :) )

Miki ile Cie kosztował ten czujnik :?:

PostNapisane: 8 maja 2011, o 12:23 
kursant

Sprzęt: R 6
Imie: Mirek
..wiadomość poszła na priva!

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona