Teraz jest 21 lis 2024, o 21:11
Strona główna forum » Yamaha R6 » Warsztat
Autor |
Wiadomość |
nfs
|
Tytuł: Re: Yamaha r6 rj15 Nie odpala Napisane: 25 gru 2017, o 21:54 |
|
|
mistrz toru |
Sprzęt: r1
Imie: Grzesiek
|
Nie mogly nagle pasc wszystkie.Jak maszwykrecone to szczykawka wlej paliwo po 1/3 do kazdego gara i krec stare swiece i pal.Najlepiej wczesniej dol swiec podgrzac przed wkreceniem ogniem na kuchence.To dla tego aby zaplon byl latwy.
|
|
|
|
waldi77
|
Tytuł: Re: Yamaha r6 rj15 Nie odpala Napisane: 27 gru 2017, o 15:54 |
|
|
kursant |
Sprzęt: Yamaha r6
Imie: Waldek
|
Mam jeszcze pytanko, czy po zdjęciu zbiornika paliwa w przypadku, gdy jest tam paliwo powinno się ono wylewać krućcem od przewodu paliwowego? Czy może jest to objaw problemu z pompą? W poprzedniej R6 z tego co pamiętam zdjąłem bak i nie było problemu z rozlewającym się paliwem.
|
|
|
|
waldi77
|
Tytuł: Re: Yamaha r6 rj15 Nie odpala Napisane: 30 gru 2017, o 14:17 |
|
|
kursant |
|
Czekając na kuriera z nowymi świecami zaglądam do mojej R6 i dzisiaj zastanowił mnie jeden fakt. Mam wyjęty airbox, więc przepustnice mam jak na dłoni i kręcąc manetką gazu zauważyłem, że choć linka porusza mechanizm to przepustnice nie otwierają się. Czy to jest o.k.?
|
|
|
|
nfs
|
Tytuł: Re: Yamaha r6 rj15 Nie odpala Napisane: 1 sty 2018, o 09:02 |
|
|
mistrz toru |
Sprzęt: r1
Imie: Grzesiek
|
Z zasady nie grzebie w swoim motocyklu ale mechanikuje w roznych innych sprzetach ktore mam.Podstawa to musisz sprawdzic stan oleju.Jesli jest on ponad stanem maxymalnym to masz paliwo w oleju i jest to sytuacja alarmowa.Jesli mniej wiecej miesci sie w stanie z miarki to jest ok. Jak masz wlaczone ssanie to przepustnica ssania zakrywa przepustnice gazu.A ustawienie gaznika w crosie nie jest proste i oczywiste.Dla tego sporty odpuszczam.
|
|
|
|
waldi77
|
Tytuł: Re: Yamaha r6 rj15 Nie odpala Napisane: 3 sty 2018, o 19:28 |
|
|
kursant |
|
Też się znam,powiem więcej jestem laikiem w tym temacie, ale myślę, że jeżeli nic nie padło to powinienem dać radę. Pytanie o przepustnice pewnie banalne,ale odpowiedź nie musi być wcale oczywista. Wydaje mi się, że przepustnicami steruje jakaś elektronika dlatego nie otwierają się przy odkręceniu manetki bez włączonego zapłonu. Jeżeli ktoś wie i może mi to potwierdzić to proszę o info.
|
|
|
|
dany_47
|
Tytuł: Re: Yamaha r6 rj15 Nie odpala Napisane: 5 sty 2018, o 09:49 |
|
|
mistrz toru |
|
Sprzęt: Sprzedany
Imie: Damian
|
No o oczywiście że się nie otworzą. Rj15 ma ycc-t i ycc-i czyli elektronicznie sterowane przepustnice i krocce dolotow w airboxie. Linka ciąga czujnik który przekazuje informacje do układu sterowania przepustnicami i są one otwierane przez układ nimi sterujący.
Sprawdziłes te świece przed wyjeciem? Masz iskre? Pompa bije paliwo? Przewody paliwowe pod zbiornikiem Ci się nie załamują jak opuszczasz zbiornik?
|
|
|
|
waldi77
|
Tytuł: Re: Yamaha r6 rj15 Nie odpala Napisane: 5 sty 2018, o 17:48 |
|
|
kursant |
|
Jutro wymieniam świece na irydowe, przy okazji sprawdzę iskrę i przewody paliwowe.
|
|
|
|
waldi77
|
Tytuł: Re: Yamaha r6 rj15 Nie odpala Napisane: 16 sty 2018, o 18:20 |
|
|
kursant |
|
Nie miałem wcześniej czasu, więc dopiero dzisiaj byłem podziałać z moto. Niestety nie odpala. jedynie traktując ja Plakiem bezpośrednio do odlotu chodzi. Po przerwaniu pryskania w dolot po chwili gaśnie. Ma ktoś pomysł co może być? Dodam, że na Plaku chodzi normalnie.
|
|
|
|
waldi77
|
Tytuł: Re: Yamaha r6 rj15 Nie odpala Napisane: 16 sty 2018, o 18:52 |
|
|
kursant |
|
Na ten moment nie pokazuje już żadnych błędów. Czy to mogą być wtryski? Jak to sprawdzić?
|
|
|
|
dany_47
|
Tytuł: Re: Yamaha r6 rj15 Nie odpala Napisane: 16 sty 2018, o 23:00 |
|
|
mistrz toru |
|
Sprzęt: Sprzedany
Imie: Damian
|
nie ma albo iskry albo paliwa. sprawdzałeś przewody pod bakiem? nie załamał się główny paliwowy? Iskra sprawdzona? podstawowe rzeczy. masa na silniku przykręcona? ECU podpięty poprawnie? Bezpieczniki całe?
|
|
|
|
Strona główna forum » Yamaha R6 » Warsztat