Teraz jest 24 lis 2024, o 04:01
Strona główna forum » Yamaha R6 » Warsztat
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
szymonatv
|
Tytuł: Jak sie zagrzeje nie odpala bez gazu Napisane: 1 lip 2011, o 20:24 |
|
|
świeżak |
Sprzęt: r1
Imie: Patryk
|
Witam mam taki problem nie chce mi odpalić jak sie rozgrzeje dopiero po dodaniu gazu odpala, rocznik 2000, robiona była głowica i po tej naprawie przejechałem sie wszystko było ok, a puźniej już zaczeła ciężko odpalać na ciepłym kompresja jest ok sprawdzałem . Co to może być ??
|
|
|
|
ernest
|
Tytuł: Re: Jak sie zagrzeje nie odpala bez gazu Napisane: 2 kwi 2012, o 18:42 |
|
|
świeżak |
|
Sprzęt: RyJeden
Imie: ernest
|
jakieś pomysły? jak jest zimny to odpala od strzału... Jak się rozgrzeje odpala tylko z delikatnie otwartą przepustnicą... Akum nowy.
|
|
|
|
pies
|
Tytuł: Re: Jak sie zagrzeje nie odpala bez gazu Napisane: 2 kwi 2012, o 19:35 |
|
|
pochłaniacz winkli |
Sprzęt: r6
Imie: robert
|
od tego trzeba zaczeą ze nie wolno krecic rozrusznikiem dłuzej niz 3 sek, po czym dac mu kilkanacie sek. przerwy i dopiero ponowic krecenie jeśli moto. nie odpalił !!! trudnosc w odpalaniu ciełego sinika nie jest niczym nadzwyczajnym , a powidziałbym ze to normalne. Gdy silnik jest ciepły w czasie kręcenia rozrusznikiem , które jest znacznie wolniejsze niz podczas pracy moto. wytwarzane jest nizsze cisnienie dynamiczne co powoduje ze zbyt mała ilosc paliwa jaka dostarczaja wtryski nie stwarza mieszanki wbuchowej w krótkim kreceniu, dopiero kiedy nagromadzi sie krytyczna masa paliwa nastepuje zapłon , a to czasem wymaga kilku zakrecen przy nieco odkreconej manetce gazu i nie nalezy uwazac ze to problem. Jezeli jednak kręci sie zdecydowanie zbyt długo to procz cisnien w cylindrze , ktore oczywiscie sa wazne i istotne trzeba takze zmierzyc podcisnenia w kolektorze ssacym , ktore sa dla łatwosci rozruchu nie mniej wazne. Bywa, zwłaszcza po remoncie głowicy ze kolektor ssacy puszcza lewe powietrze np. przez montaz ze starymi uszczelkami lub z innego powodu. Spadek podcisnienia z cała pewnoscia zafunkcjonuje trudnosciami w rozruchu,. Powodem naturalnie moga tez byc swiece , ale to zbyt oczywiste zebym sie w tym zakresie rozwijał . Swiece powinny miec ciepłote stosowna do danego modelu mot. , podlegaja restrykcji przebiegu wypisanej w serwisowce i tego trzeba sie trzymac bez madralowania.
|
|
|
|
ernest
|
Tytuł: Re: Jak sie zagrzeje nie odpala bez gazu Napisane: 3 kwi 2012, o 19:11 |
|
|
świeżak |
|
Sprzęt: RyJeden
Imie: ernest
|
wychodzi na to że ten typ tak ma po prostu... Wszystko sprawdzone, wyregulowane a to co trzeba było wymienić jest wymienione na nowe i dalej jest jak jest. Jak jest gorący to trzeba mu minimalnie pomóc manetką...
|
|
|
|
karlos482
|
Tytuł: Re: Jak sie zagrzeje nie odpala bez gazu Napisane: 3 kwi 2012, o 21:18 |
|
|
świeżak |
Sprzęt: YAMAHA YZF R6
Imie: karol
|
nie masz się czym przejmować,u mnie jest to samo. Po prostu ten typ tak ma.
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Strona główna forum » Yamaha R6 » Warsztat