Teraz jest 24 lis 2024, o 03:50

napedMotocyklowy.pl napedMotocyklowy.pl

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dziwny dzwięk napędu
PostNapisane: 22 mar 2012, o 19:17 
Miałem podobny problem, na 99 % łożyska koła tylnego...

Złap koło na dole i u góry rękoma i zobacz czy się rusza "na boki" i przy tym lekko puka... jeśli jest nawet najmniejszy luz, masz pewność, że łożyska.

Do kolegi nfs: łańcuch ocierający o ślizgacz nie wyje ;)

PostNapisane: 27 mar 2012, o 13:50 
świeżak

Sprzęt: YZF R1 rn19
Imie: Adam
Sprawdziłem luz tylnego koła i jest troche dziwna sprawa bo luz jest wyczuwalny tylko w jednym miejscu jak kręce kołem łańcuch zdjęty słychać takie charakterystyczne "pyk" pyk" ale też tylko w jednym miejscu koło musi zrobic pełny obrót 360* żeby można było to usłyszeć

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: 27 mar 2012, o 18:45 
pochłaniacz winkli

Sprzęt: r6
Imie: robert
ułozyskowanie tylnego koła jest niezwykle sztywne, tam sa trzy łozyska dwa kulkowe jedno igiełkowe az sie wierzyc nie chce zeby nawet z powodu zbyt silnego napiecia łancucha mogło ktoreś z łozysk ulec uszkodzeniu , dodatkowo jest amortyzator drgan skretnych w postaci gum na piascie , które w znacznym stopniu "chronią" łozyska miedzy innymi przed zbyt mocnym naciagnieciem łancucha , jego łopotaniem , gwałtownymi zrywami, hamowaniem silnikiem itp, itd. "pykanie" moze takze pochodzic z klocków , jesli nie zdjałeś zacisku? Luz poprzeczny , oczywiscie niewielki zawsze występuje, przeciez łozyska zeby móc sie krecic muszą miec pewien niewielki luz prawie nie wyczuwalny na srednicy łozyska wynoszącym 40mm . ale juz na srednicy koła z opona wynoszącej 800mm luz bedzie wyczuwalny z cała pewnoscią i nie ma sie co tym martwic , to normalne. Moja rada to nie wsłuchuj sie w "pykanie" tylko składaj wszystko jak jest i jezdzij.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: 28 mar 2012, o 21:58 
pies dobrze gada ja takie pykanie mam w przednim kole i to wina klocków, jak sciągne zaciski pykanie znika. Też podczas jazdy słyszałem zbyt głośne szumienie łańcucha i lekko wystraszony po przeczytaniu tego posta też dobrałem sie do przedniej zębatki zobaczyć czy wszystko tam jest ok, naszczęście wszystko wpożądku , mi pomogła zmiana płynu do smarowania łańcucha, kupiłem poprostu lepszy pożadnie nasmarowałem i dziwny drzwięk łąńcuhca znikł ( nie to żebym wcześniej miał nie nasmarowany- poprostu wcześniejszy środek był jakiś do bani ).

PostNapisane: 24 kwi 2012, o 04:08 
U mnie wydobywa się synchroniczny hałas z okolic zębatki zdawczej, czym mocniej naciągnięty łańcuch tym głośniejszy hałas. Uszkodzone łożysko wałka zdawczego? Co o tym myślicie? Dodatkowo zauważyłem szysty olej w okolicach dekla od zębatki zdawczej...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3