Teraz jest 23 lis 2024, o 08:50
Strona główna forum » Yamaha R6 » Warsztat
Autor |
Wiadomość |
marcinporeba14
|
Tytuł: Problem z obrotami Napisane: 7 maja 2015, o 20:17 |
|
|
świeżak |
Sprzęt: Yamaha R6
Imie: Marcin
|
Witam. Mam problem z Yamaha R6 (2003r), a mianowicie na zimnym silniku odpala bezproblemowo i bez żadnych zarzutów. Po chwilowym nagrzaniu się powoli schodzi ze ssania, po całkowitym odpuszczeniu ssania trzyma obroty tak około 1300 obr/min lecz wskazówka obrotomierza lekko się waha (tak do 1 milimetra w lewo/prawo). Po rozpoczęciu jazdy wszystko ładnie pracuje, posiada odpowiednią moc, bez zarzutów. Po przejechaniu około 5km na większym gazie zaczyna nie wkręcać się od razu na obroty (lekkie przymulenie i dopiero po chwili łapie) oraz spadają wolne obroty, często tak niskie, że silnik gaśnie. Dzieje się to tylko podczas jazdy. Gdy pewnego razu odpaliłem ją na zimno i nagrzałem aż do włączenia wentylatora wszystko chodzi jak w zegarku i bez spadku obrotów. Byłem w serwisie Yamaha i wyregulowali mi położenie przepustnic oraz ssanie - nie pomogło, powiedzieli że wszystko ok i co Pan szuka w tym motorze. Akurat tak jej odbiło, że jeździliśmy i nie chciała gasnąć. Dzisiaj odebrałem motor od kolejnego mechanika, sprawdził mi zawory i każdy jeden był w normie. Wyciągnął pompę paliwa i wszystko wyczyścił. Sprawdził wtryski. Wymienił świece na nowe. Po odebraniu motoru dalej traci obroty i gaśnie (lecz mogę powiedzieć, że jakby troszkę lepiej trzyma te obroty po wymianie tych świec). Stan świec był w miarę ok, jednak miały za dużą przerwę i były lekko czarne.
Proszę o pomoc w temacie jeśli ktoś wie o co może chodzić lub miał podobny problem. Dzięki!
|
|
|
|
dany_47
|
Tytuł: Re: Problem z obrotami Napisane: 7 maja 2015, o 20:39 |
|
|
mistrz toru |
|
Sprzęt: Sprzedany
Imie: Damian
|
filtr powietrza sprawdzał?
|
|
|
|
marcinporeba14
|
Tytuł: Re: Problem z obrotami Napisane: 7 maja 2015, o 20:49 |
|
|
świeżak |
|
Filtr powietrza sprawdzany, aktualnie jest to KN. Problem w tym, że wcześniej na tym samym filtrze wszystko było OK.
|
|
|
|
marcinporeba14
|
Tytuł: Re: Problem z obrotami Napisane: 7 maja 2015, o 20:56 |
|
|
świeżak |
|
Słyszałem, że filtr można wyczyścić przy użyciu odpowiedniej cieczy?
|
|
|
|
Mad666
|
Tytuł: Re: Problem z obrotami Napisane: 7 maja 2015, o 21:16 |
|
|
Administrator |
|
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 20:22 Posty: 5417 Lokalizacja: ʍoʞɐɹʞ ________ Niepołomice
Sprzęt: RN23
Imie: MIŚ
|
dokładnie tak, płyn KN mycie potem płukanie, to samo ze 3-4 razy by dokładnie wypłukać filtr z much i innych potem posmarować olejkiem i gotowe
|
marcinporeba14
|
Tytuł: Re: Problem z obrotami Napisane: 8 maja 2015, o 10:58 |
|
|
świeżak |
|
Czyli zabrudzony filtr może mieć wpływ na utratę obtorów... zakupię płyn i wyczyszczę.
A co z TPS? Może mieć wpływ?
|
|
|
|
marcinporeba14
|
Tytuł: Re: Problem z obrotami Napisane: 10 maja 2015, o 20:14 |
|
|
świeżak |
|
Filtr wyczyszczony 3 krotnie za pomocą odpowiedniego detergentu oraz pokryty cieczą olejową - nie pomogło, objaw ten sam. Zrobiłem test na TPS i na liczniku pokazuje '13'. Ktoś wie co to oznacza? Gdzieś na necie wyczytałem, że powinno być 5 tys. Wszedłem na diagnostykę i przy kodzie diagnostycznym 01 jest błąd 15 (wydaje mi się, że ten błąd dotyczy TPS). Czy ktoś może doradzić?
|
|
|
|
dany_47
|
Tytuł: Re: Problem z obrotami Napisane: 10 maja 2015, o 22:37 |
|
|
mistrz toru |
|
|
kod błędu 15 to błąd czujnika TPS właśnie. Czujnik jest uszkodzony lub jest problem z przewodzeniem (złączka/kostka lub zwarcie itp)
|
|
|
|
KarolR6
|
Tytuł: Re: Problem z obrotami Napisane: 10 maja 2015, o 22:43 |
|
|
świeżak |
|
Sprzęt: R1
Imie: Karol
|
Tez obstawiam ze 15 to tps A jak zrobiłeś ze wyskoczyło Ci 13 na obrotomierzu. Chciałem to przetestować i na wyłączonym kluczyku rozpinam kostkę od tps potem kręcę kluczykiem spinam kostkę ale nic mi nie wyskakuje.
|
|
|
|
dany_47
|
Tytuł: Re: Problem z obrotami Napisane: 10 maja 2015, o 22:53 |
|
|
mistrz toru |
|
|
Błąd numer 13 to błąd czujnika ciśnienia w airboxie.
|
|
|
|
Strona główna forum » Yamaha R6 » Warsztat