Teraz jest 22 lis 2024, o 08:47
Strona główna forum » Yamaha R1 » Warsztat
Autor |
Wiadomość |
soranin
|
Tytuł: sprężanie jest nisie pomocy Napisane: 24 lut 2015, o 20:16 |
|
|
świeżak |
Sprzęt: yamaha
Imie: krzysztof
|
Witam serdecznie, proszę o pomoc a sprawa wygląda tak mam yamahe r1 2000r zrobiłem sprężanie cylindrów i wyszło mi że na 3 cylindrach jest po 8 atm a na 4 ma tylko 5 atm a z roku na rok coraz gorzej odpalać na ciepłym. Co może być przyczyną co mam zrobić dodam że się nie znam a z naszymi mechanikami nigdy nic nie wiadomo lubią oszukiwać. Czy to może być pęknięta tuleja czy tylko uszczelka puściła pod głowicą albo pierścienie ? Bardzo proszę o pomoc z góry dziękuję
|
|
|
|
Mad666
|
Tytuł: Re: sprężanie jest nisie pomocy Napisane: 24 lut 2015, o 20:54 |
|
|
Administrator |
|
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 20:22 Posty: 5417 Lokalizacja: ʍoʞɐɹʞ ________ Niepołomice
Sprzęt: RN23
Imie: MIŚ
|
kolego napisz coś o sobie w powitalni
tymczasem wynika z opisu że silnik już kaput i 8 barów to już mało. trudno powiedzieć czemu ale przy tak niskiej kompresji na wszystkich garach to albo olej był fatalny albo przebieg ze 150 tys km. Temat oleju to nawet nie będę opisywał bo był wałkowany wielokrotnie: oleje mineralne zabijają silniki wysokosprawne. Jeśli jeden z cylindrów ma aż tak słabą kompresje to albo coś pękło w silniku (może tyleja) albo wywaliło już pieścień albo uwaliło zawór - nie ma znaczenia co bo i tak warto rozglądać sie za silnikiem całym sprawnym.
|
RafalTBG
|
Tytuł: Re: sprężanie jest nisie pomocy Napisane: 24 lut 2015, o 21:05 |
|
|
przyszły mistrz |
|
Sprzęt: R1 RN02
Imie: Rafał
|
na 95% masz pęknięte tuleje cylindrowe.
1) zaznacz dokładnie rozrząd na dole wału oraz na wałkach u góry w głowicy. 2) sciąg łańcuszek rozrządu 3) sciagnij całą głowicę
POLECAM CAŁĄ OPERACJĘ NA WYCIĄGNIĘTYM SILNIKU !!!!!!!!!!!
wszelkie dokładne podpowiedzi mogę dać telefonicznie w godzinach popołudniowych.
_________________ Regulamin pkt 16 ZA NIE STOSOWANIE SIE NOWYCH USEROW DO TEGO OD 2012 DAJE BANA NA TYDZIEN I OSTRZEZENIE
|
|
|
|
soranin
|
Tytuł: Re: sprężanie jest nisie pomocy Napisane: 24 lut 2015, o 21:18 |
|
|
świeżak |
|
jestem kompletnie załamany. Czy jest sens wymieniać cylindry i tłoki ?? a coś innego może dolegać czy to raczej pewne że tuleje ?? dziękuje za odpowiedź.
|
|
|
|
nfs
|
Tytuł: Re: sprężanie jest nisie pomocy Napisane: 24 lut 2015, o 21:33 |
|
|
mistrz toru |
Sprzęt: r1
Imie: Grzesiek
|
Jest szansa ze masz zawory totalnie rozregulowane. Wkładasz kamerę inspekcyjną przez otwory po świecach i oglądasz czy widać czy nie widać pękniecia.Może być ciężko sie dopatrzeć.Na którym masz najniższe? Jak jest pękniecie to szukasz silnik na wtrysku i czytasz forum jak to zrobić. Nie naprawisz tego.
|
|
|
|
soranin
|
Tytuł: Re: sprężanie jest nisie pomocy Napisane: 24 lut 2015, o 21:49 |
|
|
świeżak |
|
Ciekawi mnie to bo jak czytałem w wielu przypadkach to jak silnik mocno się nagrzeje to gaśnie silnik i nie chce odpalić jak jest pęknięta tuleja . A u mnie tego nie ma jest ciężej odpalić ale nie na tyle żeby stać 5 min nie wiem czy to ma znaczenie. a czy to może być wina pierścieni że jest takie niskie sprężenie ????
|
|
|
|
RafalTBG
|
Tytuł: Re: sprężanie jest nisie pomocy Napisane: 24 lut 2015, o 22:00 |
|
|
przyszły mistrz |
|
|
w tą niedziele nawet rozbierałem taki silnik.
Na dzień dzisiejszy jak pęknięta tuleja to nikt bloku nie naprawi.
dzisiaj dowiedziałem się ze podobno blok od rn09 jest identyczny jedynie glowica inna ale nie chce wprowadzać nikogo w błąd dopóki nie potwierdze tych informacji.
Sciągaj głowice i będzie wszystko wiadome, w razie jak byś miał padniętą głowice to mam w bdb stanie na sprzedanie.
Jelsi blok masz padnięty to czeka cie szybkie szukanie silnika przed sezonem.
co i jak bliżej na telefon podpowiem
ps: nawet jakby jakimś cudem były to tylko pierścienie to i tak trzeba głowice sciagac. tak czy siak operacja nie unikniona
Demontaż silnika w pojedynke max 35 min i kolejne max 30min na sciagniecie glowicy
_________________ Regulamin pkt 16 ZA NIE STOSOWANIE SIE NOWYCH USEROW DO TEGO OD 2012 DAJE BANA NA TYDZIEN I OSTRZEZENIE
|
|
|
|
soranin
|
Tytuł: Re: sprężanie jest nisie pomocy Napisane: 24 lut 2015, o 22:09 |
|
|
świeżak |
|
a co prędzej by padło blok czy tuleja??? I się zapytam już na zaś bo widzę że to raczej nie do obejścia ile taka głowica kosztuje jak sprzedajesz ???
|
|
|
|
RafalTBG
|
Tytuł: Re: sprężanie jest nisie pomocy Napisane: 24 lut 2015, o 22:19 |
|
|
przyszły mistrz |
|
|
blok jest z tulejami wiec chodzilo o to samo.
glowica dla forumowicza 400zl. 100% pewna z nowymi uszczelniaczami
|
|
|
|
soranin
|
Tytuł: Re: sprężanie jest nisie pomocy Napisane: 24 lut 2015, o 22:25 |
|
|
świeżak |
|
ok. W następnym tygodniu rozbieram motor bo biorę urlop na 3 dni rozbiorę dowiem się co i jak i dam znać co jest nie tak. Czy często padają te tuleje w tym motorku?
|
|
|
|
Strona główna forum » Yamaha R1 » Warsztat