Teraz jest 21 lis 2024, o 10:12
Strona główna forum » Porozmawiajmy » Przepisy
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
michak80
|
Tytuł: Ukraińskie prawo jazdy kat A Napisane: 26 sty 2015, o 19:03 |
|
|
świeżak |
Sprzęt: R6 RJ11
Imie: Michał
|
Witam, od 7 lat mieszkam na Ukrainie. Pracuje tam i mam kartę pobytu tymczasowego. W zeszłym roku, w czerwcu rozpocząłem przygodę z motocyklami i zrobiłem na Ukrainie prawo jazdy kat A. Prawo jazdy jest międzynarodowe. Pytanie brzmi czy powinienem wymieć na polskie prawo jazdy czy mogę śmiało jeździć na ukraińskim? Dodam że w Polsce spędzam w sumie około 1 miesiąca w ciagu roku.
|
|
|
|
Jano
|
Tytuł: Re: Ukraińskie prawo jazdy kat A Napisane: 27 sty 2015, o 16:11 |
|
|
świeżak |
|
Dołączył(a): 3 sie 2010, o 12:39 Posty: 74 Lokalizacja: Warszawa
Sprzęt: GSX-R 750 K6
Imie: Janusz
|
Nic nie musisz wymieniać, śmiało możesz jeździć na Ukraińskim. Określa to art. 4 ust. 1 pkt 2 lit. b, w zw. z art. 3 ust. 1 pkt 1 ustawy o kierujących pojazdami, które brzmią: Art. 3. 1. Kierującym pojazdem może być osoba, która osiągnęła wymagany wiek i jest sprawna pod względem fizycznym i psychicznym oraz spełnia jeden z następujących warunków: 1) posiada umiejętność kierowania pojazdem w sposób niezagrażający bezpieczeństwu, nieutrudniający ruchu drogowego i nienarażający kogokolwiek na szkodę oraz odpowiedni dokument stwierdzający posiadanie uprawnienia do kierowania pojazdem;
Art. 4. 1. Dokumentem stwierdzającym posiadanie uprawnienia do kierowania motorowerem, pojazdem silnikowym lub zespołem pojazdów składającym się z pojazdu silnikowego i przyczepy lub naczepy jest: (...) 2) wydane za granicą: (...) b) krajowe lub międzynarodowe prawo jazdy, określone w Konwencji o ruchu drogowym, sporządzonej w Wiedniu dnia 8 listopada 1968 r. (Dz. U. z 1988 r. Nr 5, poz. 40 i 44).
pzdr - J!
|
|
|
|
Dudi
|
Tytuł: Re: Ukraińskie prawo jazdy kat A Napisane: 27 sty 2015, o 17:04 |
|
|
mistrz prostej |
|
Sprzęt: R6 RJ11
Imie: Tomek
|
Lepiej się upewnić, co kolega nazywa międzynarodowym prawem jazdy??? Normalnie wydany dokument w tamtejszym wydziale komunikacji, czy dokument wydany po złożeniu stosownego wniosku i uiszczeniu odpowiedniej opłaty. Ponieważ nasze, "zwykłe" prawo jazdy wcale nie jest międzynarodowe. O wydanie takiego trzeba się dopomnieć w WK. Nie chce mi się wierzyć, żeby na Ukrainie było inaczej. Chyba, że kolega ma już to właściwe, międzynarodowe.
_________________ Dudi Fiat Brava 80 16v SX • Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed • Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX • Alfa Romeo Giulietta 1.4 170KM Distinctive Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) • YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
|
|
|
|
Jano
|
Tytuł: Re: Ukraińskie prawo jazdy kat A Napisane: 28 sty 2015, o 08:50 |
|
|
świeżak |
|
Dołączył(a): 3 sie 2010, o 12:39 Posty: 74 Lokalizacja: Warszawa
Sprzęt: GSX-R 750 K6
Imie: Janusz
|
Ukraińskie "zwykłe" czyli krajowe też mu wystarczy do jeżdżenia po Polsce. Jedyna różnica polega na tym, że jeśli ma ukraińskie krajowe prawo jazdy, to w ciągu 6 miesięcy od upłynięcia terminu określonego w karcie pobytu tymczasowego i powrotu do Polski, powinien wystąpić o zamianę na krajowe polskie prawko. Jeżeli jest tak, jak napisał i ma ukraińskie międzynarodowe, to nie musi się w to bawić.
Swoją drogą mam prośbę do założyciela tematu - mógłbyś założyć osobny wątek i opisać w nim jak wygląda życie zwykłego mieszkańca Kijowa w związku z aktualnym konfliktem na Ukrainie? Nie pytam o działaczy czynnie zaangażowanych po którejś ze stron, lecz o przeciętnych mieszkańców Kijowa.
pzdr - J!
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Strona główna forum » Porozmawiajmy » Przepisy