Teraz jest 23 lis 2024, o 21:35
Strona główna forum » Yamaha R6 » Warsztat
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
georgezip
|
Tytuł: Problem z mocowaniem siedziska. Napisane: 19 kwi 2013, o 06:50 |
|
|
świeżak |
|
Sprzęt: YZF-R6s
Imie: Nikodem
|
Hej, po zimie padl mi akumulator i mam mega problem. Otóż jednej ze śrub mocowania siedzenia nie da się odkręcić, bo kręci się z tym elementem zamocowanym w ramie do którego się wkręca śrubę. Po paru godzinach udało mi się odkręcić ale zastanawiam się co teraz zrobić, ten element z gwintem to chyba jest jakoś nabijany w ramę? czy ktoś się już spotkał z tym problemem? obawiam się, że w przypadku drugiej śruby będzie to samo. Jakieś pomysły?
_________________ jak zima lub pada, pilotuję Saaba, jak ciepło i sucho to latam rSzuchą
|
|
|
|
spalinowy
|
Tytuł: Re: Problem z mocowaniem siedziska. Napisane: 19 kwi 2013, o 07:16 |
|
|
mistrz toru |
|
Sprzęt: R6 RJ11
Imie: Andrzej
|
Podstawowa jak dla mnie sprawa, to czy da się całkowicie wyjąć ten gwint? Bo jeśli tak to już jest łatwiej, bo ja bym wkleił. A od dołu jest dojście do tego? Gwint jest przelotowy i widoczny z dołu?
_________________ Nie ma złej pogody do jazdy, jest tylko złe przygotowanie się do niej.
|
|
|
|
georgezip
|
Tytuł: Re: Problem z mocowaniem siedziska. Napisane: 19 kwi 2013, o 07:24 |
|
|
świeżak |
|
|
wyjąć się go nie da (coś go blokuje jest luzu jakies 3 mm, a nie ma jak go porządnie chwycić) z dostęp od dołu fatalny więc i nie ma jak go wybić próbowałem go obkleić tyle ile mogę klejem do metalu ale nie wiem czy zda to egzamin
a może ktoś wie kto mi dospawa jakieś mocowanie lub ten gwint Poznań okolice.....oczywiście to trzeba by wspawać do ramy
_________________ jak zima lub pada, pilotuję Saaba, jak ciepło i sucho to latam rSzuchą
|
|
|
|
spalinowy
|
Tytuł: Re: Problem z mocowaniem siedziska. Napisane: 19 kwi 2013, o 21:29 |
|
|
mistrz toru |
|
Sprzęt: R6 RJ11
Imie: Andrzej
|
Generalnie jak już rozpatrujesz na tyle inwazyjne rozwiązanie, to wystarczy, że znajdziesz jakiegoś tokarza. Stary gwint rozwiercisz a nowy dopasuje Ci tokarz na wcisk. Do tego kapkę kleju i powinno być ok.
_________________ Nie ma złej pogody do jazdy, jest tylko złe przygotowanie się do niej.
|
|
|
|
Rafcik89
|
Tytuł: Re: Problem z mocowaniem siedziska. Napisane: 20 kwi 2013, o 13:54 |
|
|
mistrz toru |
|
Sprzęt: R6 RJ12 2007
Imie: Rafał
|
Wczoraj miałem ten sam problem w RJ11. Nie moglem jej odkręcić, bo śruba obracała się razem z tuleją. Bardzo długo z nią walczyłem, w końcu wziąłem brzeszczot i uciąłem śrubę. Dorobie kwadratową nakrętkę gwintowaną, która będzie łapać śrubę od dołu w ramie.
|
|
|
|
michal007r6
|
Tytuł: Re: Problem z mocowaniem siedziska. Napisane: 1 maja 2013, o 22:03 |
|
|
świeżak |
Sprzęt: r6 2008r
Imie: michal
|
JEDZ DO BLACHARZA ONI MAJA TAKA NITOWNICE Z GWINTEM WYSTARCZY ALBO NAKRECIC GWINT ALBO ROZWIERCIC I WSTAWIC NOWA NITONAKRETKE BO TAK KTO SIE NAZYWA (NITONAKRETKA)
|
|
|
|
georgezip
|
Tytuł: Re: Problem z mocowaniem siedziska. Napisane: 13 lip 2013, o 23:10 |
|
|
świeżak |
|
|
Stary gwint potraktowałem klejem do metalu i jak narazie jest dobrze, nie obraca się
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Strona główna forum » Yamaha R6 » Warsztat