Teraz jest 24 lis 2024, o 01:48
Strona główna forum » Yamaha R6 » Warsztat
Autor |
Wiadomość |
pies
|
Tytuł: Re: Wibracje z silnika. Napisane: 3 paź 2012, o 07:19 |
|
|
pochłaniacz winkli |
Sprzęt: r6
Imie: robert
|
luz na panewkach ma tak własciwosc ze jezeli juz sie pojawi to narasta w bardzo szybkim tempie towarzyszy temu wyrazny , charakterystyczny stuk i brak cisnienia oleju na wolnych obrotach zwłaszcza kiedy silnik rozgrzeje sie. Raczej wykluczam luzy panewek , a juz na pewno jako przyczyne wibracji. Sprzegło moze byc przyczyną- ma mase , ma srednice i moze powodowac drzenie jezli jest np. problem z wywazeniem lub nadmiernymi luzami na wielowypustach. Uszkodzone łozysko dwałoby sygnał dzwiekowy , rozsypało sie nawet w skrajnym wypadku , ale takze nie sadze aby powodowało drezenie moto. jest zbyt małe by dac az taki efekt. Oczywiscie mozna zajrzec do sprzegła bo to najprosciej , ale samo patrzenie nic nie wniesie , musiałby koles rozebrac je w mak , troche sie na tym znac by zdjagnozowac problem , obejrzec ewentualnie wymienic podejrzewane łozysko igiełkowe, a najlepiej miec kompletny drugi kosz , zamienic i wkonac jazde próbną , ale to moze byc poza jego zasiegiem. To trudne do zdiagnozowania medialnego tematy , bo inna narracje tego samego zjawiska bedzie miał ktos , kto zna sie bardzo dobrze na rzeczy , a zupełnie inna laik. Ponad to moto. z drujej , a nawet z trzeciej reki mają skomplikowana historie kiepskich napraw i nie wiadomo co w nim było robione , i w jaki sposob . Mysle ze powinien koles podjechac so serwisu chocby dla samego zdiagnozowania, a pozniej mozemy mu pomóc jak te usterke usunac.
|
|
|
|
adek
|
Tytuł: Re: Wibracje z silnika. Napisane: 3 paź 2012, o 17:12 |
|
|
kursant |
Sprzęt: litr
Imie: aaa
|
Serwis odpada. Mam za daleko, poza tym nie mam zaufania. Kiedyś mnie naciągneli na spore koszta z autem. Dzieki za odpowiedzi.
|
|
|
|
Strona główna forum » Yamaha R6 » Warsztat