Teraz jest 22 lis 2024, o 13:49
Strona główna forum » Yamaha R1 » Warsztat
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
powe88
|
Tytuł: wentylator włacza się podczas grzania motoru Napisane: 6 maja 2010, o 20:32 |
|
|
zauważyłem dziś że podczas grzania motoru po około 15-20s motor trzyma koło 2 tys. obrotów i nagle się włącza wentylator od chłodnicy, obroty automatycznie spadają a wentylator ciągle chodzi.
są 2 warianty wyłączenia go
po lekkim dodaniu gazu wentylator się wyłącz obroty wracają znowu ponad 2tys. po jakimś czasie (mi nie znanym) wyłącza się sam
to zjawisko raczej nie jest normalne żeby przy grzaniu motoru włączało się jego chłodzenie;/
może mi ktoś coś o tym powiedzieć??
|
|
|
|
krisekwel
|
Tytuł: Re: wentylator włacza się podczas grzania motoru Napisane: 28 maja 2010, o 20:05 |
|
|
Proponuje sprawdzić na początek czujnik temperatury może on robi jakieś zwarcie i broi. Bo termostat to raczej nie bo on na zimnym silniku nie gra rolli. Jest zamknięty i tyle.
|
|
|
|
piter1098
|
Tytuł: Re: wentylator włacza się podczas grzania motoru Napisane: 16 paź 2011, o 18:52 |
|
|
mistrz prostej |
|
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 13:58 Posty: 397 Lokalizacja: Choszczno
Sprzęt: YamahaR1 i CBR600F4i
Imie: Piotrek
|
Siema. Ja mam taki sam rocznik i mam taki sam problem... moze to normalne... chodz raczej nie.. inni tez tak maja???
_________________ CO MNIE NIE ZABIJE TO WZMOCNI
|
|
|
|
ernest
|
Tytuł: Re: wentylator włacza się podczas grzania motoru Napisane: 17 paź 2011, o 14:26 |
|
|
świeżak |
|
Sprzęt: RyJeden
Imie: ernest
|
ja mam 00 rok i tak się nie dzieje...
|
|
|
|
tomek
|
Tytuł: Re: wentylator włacza się podczas grzania motoru Napisane: 17 paź 2011, o 19:56 |
|
|
kursant |
Sprzęt: r1
Imie: tomek
|
Również proponuję skontrlować czujnik temperatury i wszystkie połączenia, kostki - kable z nim związane. Wentylator włącza się dopiero po 103- 104 stopnich więc to jest coś nie tak.
|
|
|
|
piter1098
|
Tytuł: Re: wentylator włacza się podczas grzania motoru Napisane: 17 paź 2011, o 22:09 |
|
|
mistrz prostej |
|
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 13:58 Posty: 397 Lokalizacja: Choszczno
Sprzęt: YamahaR1 i CBR600F4i
Imie: Piotrek
|
No mi ogolnie sie wlacza gdy siegnie 104C ale przy tym grzaniu to nie bardzo zeby tez mial dzialac...znajde czas to siade do tego popatrzec gdzie lezy blad.. poki co mam synchro do zrobienia przed soba czekam na wakuometry pozdro
_________________ CO MNIE NIE ZABIJE TO WZMOCNI
|
|
|
|
ernest
|
Tytuł: Re: wentylator włacza się podczas grzania motoru Napisane: 21 paź 2011, o 22:41 |
|
|
świeżak |
|
Sprzęt: RyJeden
Imie: ernest
|
panowie jednak zwracam honor i przyznaje że u mnie jest tak samo.... wentylator włącza się na jakiś czas mimo że tem cały czas jest Lo...
|
|
|
|
RafalTBG
|
Tytuł: Re: wentylator włacza się podczas grzania motoru Napisane: 23 paź 2011, o 13:13 |
|
|
przyszły mistrz |
|
Sprzęt: R1 RN02
Imie: Rafał
|
odpiac czujnik od wentylatora i sprobowac co sie bedzie dzialo ( czy bedzie tak samo) wtedy wiecie czy to od czujnika wentylatora czy nie
_________________ Regulamin pkt 16 ZA NIE STOSOWANIE SIE NOWYCH USEROW DO TEGO OD 2012 DAJE BANA NA TYDZIEN I OSTRZEZENIE
|
|
|
|
sebek260915
|
Tytuł: Re: wentylator włacza się podczas grzania motoru Napisane: 12 lis 2011, o 12:46 |
|
|
Ja mam R1 z 2001r i u mnie też się tak dzieje
|
|
|
|
r1tomczak
|
Tytuł: Re: wentylator włacza się podczas grzania motoru Napisane: 6 cze 2012, o 14:56 |
|
|
W RN04 tak jest i musi byc w manualu jest tak napisane i nic zlego sie nie dzieje mnie tez wydawalo sie ze czujnik albo cos z przewodami ale wszystko gra. U mnie zapala sie na ssaniu jak je odpuszcze to wentylator sie wylacza gdzies na innym forum czytalem ze powyzej 1500 obr/m po 1 minucie sie zapala wentylator obojetnie czy silnik jest cieply czy zimny.
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Strona główna forum » Yamaha R1 » Warsztat