W sumie jeśli chodzi o czyszczenie owiewek i ich nabłyszczanie to mogę się wypowiedzieć trochę na ten temat
W mojej postanowiłem najpierw zacząć od typowej polerki samochodowej - czyli pasta Farecla 3G. Robione oczywiście na mokro i za pomocą wiertarki z gąbką polerską (białą). Po polerowaniu postanowiłem nałożyć politurę. Kupiłem chemie o nazwie Autoformuła Politura samochodowa czy coś w tym stylu. Mechanicznie wraz z drugą, twardszą gąbką nałożyłem na wypolerowany element - efekt? Znakomity! Felgi robiłem rak samo, jednak przed polerowaniem usunąłem pozostałości po smarze zwykłym szamponem samochodowym z ciepłą wodą - schodziło bez problemu.
Plastikowe owiewki polerowałem a także nakładałem politurę, także nic się z lakierem nie działo, jednak jeśli robisz to mechanicznie (dzięki czemu efekt je znacznie lepszy niż ręcznie) to musisz uważać na odpowiedni docisk (szczególnie na krawędziach), a także na obroty i nagrzewanie się plastiku pod wpływem "tarcia". Efekt ręczny tez jest jako tako widoczny, jednak tak jak wspomniałem - mechanicznie to po prostu bajka
Na swojej stronie w najbliższym czasie postaram się dokładnie opisać co i jak. Koszt polerki wyniósł coś koło 100 zł z materiałami, jednak starczyło na wypolerowanie całego motocykla + dwóch samochodów i jeszcze zostało.