Teraz jest 22 lis 2024, o 08:30
Strona główna forum » Yamaha R1 » Warsztat
Autor |
Wiadomość |
Mad666
|
Tytuł: Re: Od czego mogły się ztrzeć panewki na wałku rozrządu? Napisane: 6 gru 2011, o 20:30 |
|
|
Administrator |
|
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 20:22 Posty: 5417 Lokalizacja: ʍoʞɐɹʞ ________ Niepołomice
Sprzęt: RN23
Imie: MIŚ
|
wg mnie panewki nie powinny być planowane papierem ściernym nigdy bo PANEWKI pokryte są wierzchnią która jest superśliska i przystosowana do szybkich obrotów - panewka ma powierzchnie inna niż jej pełna konstrukcja.
Oryginalną panewkę bardzo trudno zetrzeć od samych obrotów i można to zrobić tylko i włącznie poprzez brak oleju i wysokie obroty (teoria).
Wg mnie strasznej tragedii kolega nie ma i jeśli ma dobrze zrobić serwice to powinien wymienić panewki na nowe ! tylko wtedy nie będzie problemu z panewkami. Panewki naprawić się nie da ! szczególnie poprzez szlifowanie papierem ściernym !
Wałek powinien być dobrze dopasowany - jeśli jest splanowany nadaje się tylko do wymiany. ... tyle o teoriach jakie mi znane
|
RafalTBG
|
Tytuł: Re: Od czego mogły się ztrzeć panewki na wałku rozrządu? Napisane: 6 gru 2011, o 21:09 |
|
|
przyszły mistrz |
|
Sprzęt: R1 RN02
Imie: Rafał
|
panewki sa rozne korbowodowe i glowne (kolory) natomiast te gorne sa takie same ;]
na twoim miejscu bym tych starych nie zakladal i raczej czeka cie rozbieranie pieca i sprawdzenie jak reszta panewek , tloki i p[ierscienie
_________________ Regulamin pkt 16 ZA NIE STOSOWANIE SIE NOWYCH USEROW DO TEGO OD 2012 DAJE BANA NA TYDZIEN I OSTRZEZENIE
|
|
|
|
darekR1
|
Tytuł: Re: Od czego mogły się ztrzeć panewki na wałku rozrządu? Napisane: 6 gru 2011, o 22:20 |
|
|
mistrz toru |
|
Dołączył(a): 4 kwi 2010, o 13:51 Posty: 1248 Lokalizacja: piwniczna
Sprzęt: r1
Imie: darek
|
na to wyglada ze jednak byl doktorem zalany i raczej duzo wczesniej sie to stalo niz po wymianie oleju,tylko doktor to wyciszyl.wymien narazie paewki na walku,jesli bedzie sie dalej tluklo to tak jak rafal mowi,rozbiorka pieca
|
|
|
|
Zyziek89
|
Tytuł: Re: Od czego mogły się ztrzeć panewki na wałku rozrządu? Napisane: 6 gru 2011, o 22:31 |
|
|
świeżak |
Dołączył(a): 7 wrz 2011, o 09:39 Posty: 42 Lokalizacja: okolice Białegostoku
Sprzęt: R1 RN01
Imie: Kris
|
No mam nadzieje ze to tylko te panewki a co do wałka rozrządu to nie widać na nim śladów zatarcia ani zebrania się aluminium. W takim razie za jakiś tydzień albo dwa się wezmę za to i napisze co i jak, bo mnie nie ma na razie w domu(studia). A te panewki to tylko w serwisie yamahy czy gdzieś indziej mogę dostać?
|
|
|
|
RafalTBG
|
Tytuł: Re: Od czego mogły się ztrzeć panewki na wałku rozrządu? Napisane: 6 gru 2011, o 22:40 |
|
|
przyszły mistrz |
|
|
_________________ Regulamin pkt 16 ZA NIE STOSOWANIE SIE NOWYCH USEROW DO TEGO OD 2012 DAJE BANA NA TYDZIEN I OSTRZEZENIE
|
|
|
|
Zyziek89
|
Tytuł: Re: Od czego mogły się ztrzeć panewki na wałku rozrządu? Napisane: 8 gru 2011, o 14:38 |
|
|
świeżak |
|
Napisałem do serwisu maila i powiedzieli, że te panewki to się nazywają czopy wałka rozrządu i są sprzedawane tylko z głowicą, domyślam się, że są dopasowane do głowicy od razu. Koszt głowicy to 9.000 tys. zł. w serwisie. A no bo mi też w głowicy się wytarły te miejsca w których się obraca wałek rozrządu, to chyba wypadało by głowicy szukać.
|
|
|
|
darekR1
|
Tytuł: Re: Od czego mogły się ztrzeć panewki na wałku rozrządu? Napisane: 8 gru 2011, o 18:12 |
|
|
mistrz toru |
|
|
no to sie zrobilo troche drozej.swoja droga ciekawe ile by kosztowal caly NOWY silnik u dealera
|
|
|
|
Zyziek89
|
Tytuł: Re: Od czego mogły się ztrzeć panewki na wałku rozrządu? Napisane: 8 gru 2011, o 19:44 |
|
|
świeżak |
|
Na pewno furę pieniędzy, jak pytałem też ich o wypełnienie czaszy, ten mały plastik co zakrywa wlew do chłodnicy to zaśpiewali mi 580zł za niego. A dobrze wcześniej myślałem, że te czopy na wałku rozrządu nie będą od innego modelu pasować, są dopasowywane indywidualnie do każdej głowicy.
|
|
|
|
RafalTBG
|
Tytuł: Re: Od czego mogły się ztrzeć panewki na wałku rozrządu? Napisane: 8 gru 2011, o 21:58 |
|
|
przyszły mistrz |
|
|
ja dzisiaj wlasnie zakupilem glowice w zajebistym stanie . wybieralem z 3 najlepsza
|
|
|
|
darekR1
|
Tytuł: Re: Od czego mogły się ztrzeć panewki na wałku rozrządu? Napisane: 8 gru 2011, o 22:06 |
|
|
mistrz toru |
|
|
te 9tys to za gola glowice? bez zaworow sprezyn uszczelniaczy walkow itd?
|
|
|
|
Strona główna forum » Yamaha R1 » Warsztat