Mam problem odnośnie ładowania...Od razu mówię ze motor kupiłem z właśnie ukryta tą usterka...
Dodam ze akumulator jest nowy...
1. Do rzeczy akumulator powiedzmy ma napięcie 12V
2. Po odpaleniu silnika ładowanie wzrasta tylko o 0,5 volta czyli ma 12,5V
3. Gdy włączam światła pozycyjne ładowanie na akumulatorze znowu obniża się mniej więcej do przedziału ok 12,1V - ale daje rade bez problemu się poruszać...
4. Najgorzej jest jak włączę światła mijania ładowanie spada poniżej 12V i od tej poty akumulator zaczyna się rozładowywać... (lądowanie po prostu nie wyrabia)
I po kilkudziesięciu kilometrach (ok 50) akumulator zostaje wyładowany i jest problem z dalsza jazda...
Czytałem ze ładowanie ma oscylować się na poziomie bynajmniej ok 14V
U mnie niesyty tak nie jest...
Przejrzałem instalacje elektryczna i posprawdzałem połączenia-wydaje się być wszystko OK. Słyszałem ze głównymi winowajcami mogą być alternator oraz regulator napięcia...
Teraz jest pytanie: jaki prąd przy odpalonym motorze ma podawać alternator-przy pierwszej kostce na instalacji (3 białe kabelki w kostce-te które jako pierwsze wychodzą z alternatora)
Poproszę o cenne wskazówki jak stwierdzić co może być skopcone, oczywiście mogę pomierzyć napięcia na poszczególnych elementach miernikiem...