Teraz jest 22 lis 2024, o 02:23

napedMotocyklowy.pl napedMotocyklowy.pl

Autor Wiadomość
 Tytuł: Yamaha r6 RJ03 nie odpala
PostNapisane: 1 maja 2017, o 11:48 

Sprzęt: r6
Imie: Przemek
Witam, wczoraj wróciłem z trasy moto, po czym go zgasiłem, po kilku min próbując odpalić zauważyłem, że słabo kręci, uznałem, że aku wysiada. Dzisiaj udało mi się go odpalić, przejechałem się kawałek, po czym Yamaha zgasła. Mimo naadowanego aku nie kręci, słychac "cykanie" z przekaźnika rozrusznika, oraz drugiego przekaźnika. Na popych również nie odpala. podaje link do filmu wideo, jak to wygląda. Ładowanie jak jeszcze moto paliło wynosiło 11.5V. Z góry dziękuje za odp. ;)

https://youtu.be/_AC5KE8S318

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł: Re: Yamaha r6 RJ03 nie odpala
PostNapisane: 1 maja 2017, o 17:30 
kursant

Sprzęt: R6 '02
Imie: Patryk
Donmen napisał(a):
Witam, wczoraj wróciłem z trasy moto, po czym go zgasiłem, po kilku min próbując odpalić zauważyłem, że słabo kręci, uznałem, że aku wysiada. Dzisiaj udało mi się go odpalić, przejechałem się kawałek, po czym Yamaha zgasła. Mimo naadowanego aku nie kręci, słychac "cykanie" z przekaźnika rozrusznika, oraz drugiego przekaźnika. Na popych również nie odpala. podaje link do filmu wideo, jak to wygląda. Ładowanie jak jeszcze moto paliło wynosiło 11.5V. Z góry dziękuje za odp. ;)

https://youtu.be/_AC5KE8S318

Jeśli tyle wynosiło ładowanie, to już musiałeś mieć totalnie padnięte aku. No i po drugie regulator prawdopodobnie kaput jeśli takie ładowanie, ale to raczej wiadome.

Co do cykania przekaźnika rozrusznika, PORZĄDNIE naładuj ten akumulator, i sprawdź czy będzie cykać, jeśli tak to sprawdź masę rozrusznika, wszystkie śruby od aku, masy itd, a ostatecznie przekaźnik o dziwo też padnięty, ale na obecną chwile mam identyczną sytuację, aku nówka, ładowanie 12.5, cyka mi przy odpalaniu od przekaźnika, wtedy kiedy mam całkowicie padnięte aku, gdyż moto nie ładuje aku przez padnięty regulator. Lecz kiedy podłącze na 3/4 godzinki aku do ładownia, to moto normalnie odpali, gdyż jest naładowane, tada 8-)

PostNapisane: 1 maja 2017, o 20:01 

Dzięki za odp!

Aku najprawdopodobbniej też padnięte.
jakie powinno być ładowanie?
Mimo gdyby przy rozruszniku nie miał masy, coś by było nie tak z regulatorem, nawet na popych, ale powinien odpalić czyż nie?

po podładowaniu aku i ustawieniu prostownika na start, po naciśnięciu rozruchu słychać jedno CYK. nic nie gaśnie, nic się nie dzieje. Mimo to nie odpala.

przygasały mi liczniki zegarów w sumie odkąd mam r6, możliwe, że to też było skutkiem regulatora. Zamówię w takim razie przekaźniki, bo nie są takie drogie oraz ten regulator no i będę próbował podmienić.

PostNapisane: 1 maja 2017, o 22:21 
kursant

Sprzęt: R6 '02
Imie: Patryk
Donmen napisał(a):
Dzięki za odp!

Aku najprawdopodobbniej też padnięte.
jakie powinno być ładowanie?
Mimo gdyby przy rozruszniku nie miał masy, coś by było nie tak z regulatorem, nawet na popych, ale powinien odpalić czyż nie?

po podładowaniu aku i ustawieniu prostownika na start, po naciśnięciu rozruchu słychać jedno CYK. nic nie gaśnie, nic się nie dzieje. Mimo to nie odpala.

przygasały mi liczniki zegarów w sumie odkąd mam r6, możliwe, że to też było skutkiem regulatora. Zamówię w takim razie przekaźniki, bo nie są takie drogie oraz ten regulator no i będę próbował podmienić.

Regulator na pewno zamów, i możesz przekaźnik rozrusznika, jeśli nie jest drogi, aku jeśli masz padnięte to wiadomo też wymiana... Naładuj aku i jedź gdzieś do mechanika niech Ci testerem do aku sprawdzi czy jest kaput, jak tak to wymiana.

Co do ładowania, na światłach odpalony itd jakby było 13.6/14 to było bardzo spoko, ja sam jestem na etapie wymiany regulatora, musze pierw zakupić... :D No ale po naładowaniu aku gdyż mam dobre odpala, oraz na popych również.

Ale co do tego, kiedy po naładowaniu aku, włączeniu zapłonu(pompa zassa paliwo), powinien Ci odpalić, co się dzieje kiedy przytrzymujesz starter?

PostNapisane: 2 maja 2017, o 04:09 

tak zrobię, dzięki. ;)

Słychać obecnie jedno CYK, nic więcej się nie dzieje.. Sprawdzę na onwym regulatorze i przekaźniku, dam wtedy znać.

Ostatnio edytowano 5 maja 2017, o 20:10 przez Donmen, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 4 maja 2017, o 17:05 

W poniedzialek bd mial nowy.
Gdzie znajde przewod od masy?

Edit

Wyczytałem na netach jak sprawdzić alternator, okazało się, że między fazami jest napięcie 4,17,4 V..
Wyciągłem alternator, szukam teraz kogoś, kto mi go zregeneruje, ew nowy kupię. Ma ktoś może jakieś namiary, kto regeneruje?