Teraz jest 23 gru 2024, o 19:54
Strona główna forum » Yamaha R6 » Warsztat
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Rafcik89
|
Tytuł: Dodatek do oleju tuż przed jego wymianą Napisane: 22 gru 2014, o 21:08 |
|
|
mistrz toru |
|
Sprzęt: R6 RJ12 2007
Imie: Rafał
|
|
|
|
Mad666
|
Tytuł: Re: Dodatek do oleju tuż przed jego wymianą Napisane: 22 gru 2014, o 22:48 |
|
|
Administrator |
|
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 20:22 Posty: 5417 Lokalizacja: ʍoʞɐɹʞ ________ Niepołomice
Sprzęt: RN23
Imie: MIŚ
|
mi kiedyś to robili pukankę z taniego oleju syntetycznego 2 l który kosztował 100zł. Czyli wywali stary olej, nalali ten tani, wylali go po paru minutach i wlali właściwy olej.
|
spalinowy
|
Tytuł: Re: Dodatek do oleju tuż przed jego wymianą Napisane: 31 gru 2014, o 18:06 |
|
|
mistrz toru |
|
Sprzęt: R6 RJ11
Imie: Andrzej
|
Wg mnie płukanie silnika nie ma sensu w kilkuletnim sprzęcie. Płukanka jaką miał MAD nie ma większego sensu dla mnie, bo nowy olej miesza się potem z resztką jakiegoś "oleju" o nieznanych do końca właściwościach (o ile się miesza). A płukanie z preparatem ma sens, gdy faktycznie podejrzewa się zaleganie nagaru lub zmienia się olej na zupełnie inny, który miałby problem z mieszaniem się z nowym.
Już mówiłem nie raz, ale dodam kolejny. Lepiej wymieniać regularnie olej lub nawet częściej niż producent zaleca zamiast kombinować.
Preparaty do płukania silnika mają właściwości myjące a nie smarujące. Nigdy nie da się zlać 100% starego oleju, więc ten preparat będzie nadal obecny w nowym oleju i pogorszy właściwości smarne. Rozwiązaniem może być tylko nalanie znacznie więcej i zlanie nadmiaru, lub po płukance przepłukanie silnika nowym olejem i jego zlanie. Ale i tak nadal coś zawsze zostanie z tej płukanki, tylko o mniejszym stężeniu. Ewentualnie wymiana dynamiczna oleju, ale w moto nie wiem czy ktokolwiek coś takiego zrobi.
_________________ Nie ma złej pogody do jazdy, jest tylko złe przygotowanie się do niej.
Ostatnio edytowano 5 sty 2022, o 23:54 przez spalinowy, łącznie edytowano 1 raz
|
|
|
|
Rafcik89
|
Tytuł: Re: Dodatek do oleju tuż przed jego wymianą Napisane: 2 sty 2015, o 12:14 |
|
|
mistrz toru |
|
Sprzęt: R6 RJ12 2007
Imie: Rafał
|
Wiem wiem, że lepiej zmieniać olej częściej niż producent zaleca, ale nie wiem jak ktoś wcześniej o niego dbał
|
|
|
|
pajejek
|
Tytuł: Re: Dodatek do oleju tuż przed jego wymianą Napisane: 2 sty 2015, o 12:31 |
|
|
kursant |
Sprzęt: r6
Imie: Paweł
|
to nie ma znaczenia , ja w ulicznym motocyklu zmieniam co 5 tyś a w torowym co 2 wyjazd. Przed zalaniem nowego oleju wlewam trochę nowego i czekam aż zleci .Leję olej Jamalube czyli dedykowane do Yamahy .
|
|
|
|
doktorek1
|
Tytuł: Re: Dodatek do oleju tuż przed jego wymianą Napisane: 14 sty 2015, o 16:44 |
|
|
kursant |
Sprzęt: r6
Imie: radek
|
Płukanie silnika motocyklowego to dla mnie bardzo śliski temat,poniewaz może narobic wiecej szkody niż pomóc ,a mianowicie jak zacznie rozpuszczac cały ten stary marazm i zaciągnie to pompa olejowa która poda na panewki to po ptokach a jak nie bedziesz płukał tylko olej wymieniał co 5 tys to mysle że problem nigdy nie wystąpi bedziesz się cieszyl jazdą a nie smucił naprawa .LWG
|
|
|
|
nfs
|
Tytuł: Re: Dodatek do oleju tuż przed jego wymianą Napisane: 14 sty 2015, o 17:56 |
|
|
mistrz toru |
Sprzęt: r1
Imie: Grzesiek
|
Mój kolega zrobił płukankę w starym gixerze laliśmy z niego
|
|
|
|
slomek23
|
Tytuł: Re: Dodatek do oleju tuż przed jego wymianą Napisane: 15 sty 2015, o 12:17 |
|
|
mistrz prostej |
|
Sprzęt: KTM RC8
Imie: Robert
|
Poza tym może się pojawić potem problem brania oleju właśnie w związku z powyższymi.
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Strona główna forum » Yamaha R6 » Warsztat